Βαλτική Θάλασσα: Οι σουηδικές αρχές «κατέλαβαν βουλγαρικό πλοίο ως ύποπτο για το νέο περιστατικό ζημιάς σε υποθαλάσσια καλώδια

Άλλο ένα περιστατικό ζημιάς σε υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών σημειώθηκε την Κυριακή στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ Λετονίας και Σουηδίας, με την πρωθυπουργό της Λετονίας να σημειώνει πως πρόκειται για αποτέλεσμα «εξωτερικής επιρροής».

Οι εισαγγελείς της Σουηδίας ανακοίνωσαν αργά την Κυριακή ότι ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές και κατέλαβαν τον έλεγχο ενός σκάφους που είναι «ύποπτο για τη δολιοφθορά». Πρόκειται για βουλγαρικό πλοίο «“Vezhen»”, ένα πλοίο που κατασκευάστηκε το 2022, που «καταδιώχθηκε την Κυριακή και οδηγήθηκε από το λιμενικό προς τα χωρικά ύδατα» της Σουηδίας, όπως δήλωσε ο Αλεξάντερ Καλτσέφ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Navigation Maritime Bulgare.

Ο Καλτσέφ διέψευσε ότι έγινε οποιαδήποτε «κακόβουλη ενέργεια» και δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η έρευνα που διεξάγουν οι σουηδικές αρχές θα αποδείξει ότι το περιστατικό οφείλεται σε «τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε από την καταιγίδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο αντιμετώπισε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου «εξαιρετικά κακές» μετεωρολογικές συνθήκες. Στη διάρκεια ελέγχου, το πλήρωμα του “Vezhen” παρατήρησε ότι «μία από τις άγκυρές του είχε υποστεί ζημιά αφού έπεσε στη θάλασσα όπου ενδέχεται να σερνόταν» για χιλιόμετρα.

Το πλοίο που μετέφερε λίπασμα αναχώρησε από την Ουστ- Λούγκα, στη Ρωσία, και είχε προορισμό τη Λατινική Αμερική, πρόσθεσε ο Καλτσέφ.

Το καλώδιο οπτικών ινών που ανήκε στο εθνικό κέντρο ραδιοφώνου και τηλεόρασης της Λετονίας (LVRTC) και συνέδεε το σουηδικό νησί Γκότλαντ με την πόλη Βέντσπιλς της Λετονίας.

Πρόσφατα, μετά από ζημιά σε υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια μεταξύ Εσθονίας και Φιλανδίας στη Βαλτική, το ΝΑΤΟ πήρε την απόφαση να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, με το πρόσχημα της «προστασίας των θαλάσσιων υποδομών», ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά». Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια αποστολή «ασφάλειας» με την ονομασία «Baltic Sentry» στην οποία θα αναπτύξει φρεγάτες, αεροσκάφη περιπολίας και ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βαλτική Θάλασσα για να βοηθήσει «στην προστασία των ζωτικών υποδομών». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...