Βαλτιμόρη: Οι 6 αγνοούμενοι ήταν όλοι μετανάστες εργάτες

ΗΠΑ - ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ - ΓΕΦΥΡΑ

Το Λιμενικό της Βαλτιμόρης διέκοψε χτες τις έρευνες για τον εντοπισμό των 6 αγνοουμένων που κατέπεσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Πατάπσκο κατά την κατάρρευση της μεταλλικής γέφυρας Key Bridge τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από πρόσκρουση με αυτήν του φορτηγού πλοίου «Dali», σημαίας Σιγκαπούρης, το οποίο μετέφερε 3.000 εμπορευματοκιβώτια και είχε μηχανικό πρόβλημα. Οι 6 αγνοούμενοι, οι οποίοι εργάζονταν σε συνεργείο που επισκεύαζε λακκούβες τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας, θεωρούνται νεκροί και οι έρευνες αφορούν πλέον την ανάκτηση των σορών τους. Ήταν όλοι μετανάστες εργάτες, εκ των οποίων δύο Μεξικάνοι, δύο από τη Γουατεμάλα, ένας από το Ελ Σαλβαδόρ και ένας από την Ονδούρα.

Και χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν άγνοια για τον ακριβή αριθμό των οχημάτων που παρασύρθηκαν στα νερά του Πατάπσκο κατά την κατάρρευση της γέφυρας, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Συντήρηση πλοίου – Νοθευμένα καύσιμα – Χωρίς προφυλακτήρες η γέφυρα

Το δυστύχημα, πέρα από τα ζητήματα της συντήρησης των πλοίων, αναδεικνύει και αυτό των καυσίμων που χρησιμοποιούν. Χτεσινό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» αναφέρεται στα τελευταία δεδομένα της έρευνας και στις υποψίες των αρχών για το κατά πόσο έπαιξαν ρόλο στο σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε το «Dali» τα νοθευμένα καύσιμα που χρησιμοποιούσε. Το ζήτημα αυτό είναι γνωστό και σχετίζεται με την κερδοφορία διαφόρων επιχειρήσεων που εμπορεύονται το ναυτιλιακό πετρέλαιο και εφοπλιστών που θέλουν να τη βγάλουν φθηνότερα, με αποτέλεσμα συχνά να αναφέρονται σοβαρά προβλήματα σε πλοία.

Επιπλέον, ειδικοί που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρουν ότι από την Key Bridge, η οποία κατασκευάστηκε το 1977, έλειπαν σημαντικοί προστατευτικοί μηχανισμοί γεφυρών, οι λεγόμενοι προφυλακτήρες από ενισχυμένο χάλυβα και τσιμέντο, οι οποίοι προφανώς αποτελούν σημαντικό επιπρόσθετο κόστος, που το αστικό κράτος το θεωρεί περιττό.

Η καταστροφή της γέφυρας εκτιμάται ότι θα πλήξει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα...