Βαρσοβία: Προεδρικές εκλογές στη Πολωνία

Παλιά πόλη Βαρσοβίας, Πολωνία
Φώτο Αρχείου / Παλιά πόλη Βαρσοβίας, Πολωνία

Εν μέσω νέας καπιταλιστικής κρίσης, οι Πολωνοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που χαρακτηρίζονται αμφίρροπες. Ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, 48 ετών, διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα σε αυτή την αναμέτρηση-κλειδί για την εθνικιστική συντηρητική κυβέρνηση. 

Άλλοι δέκα υποψήφιοι συμμετέχουν στη διαδικασία ευελπιστώντας να τον διαδεχθούν. Πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Ντούντα στον δεύτερο γύρο, τη 12η Ιουλίου.

Γεωπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του πολωνικού λαού

Η νίκη του Τρσασκόφσκι, επίσης 48 ετών, θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), η οποία προώθησε σειρά μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα του δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα με το PiS, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες για να εξαλειφθεί η διαφορά στις τάξεις των δικαστών. Οι Ευρωπαίοι «εταίροι» έχουν επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις της λαϊκιστικής πολωνικής κυβέρνησης, κρίνοντας πως υπονομεύουν τη δημοκρατία. Ωστόσο την ίδια στιγμή οι ίδιοι χρηματοδοτούν και ενισχύουν με κάθε μέσο τις διώξεις κομμουνιστών και κάθε αντικομμουνιστικό μέτρο της Προεδρίας.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί την κυβέρνηση του PiS σύμμαχο-κλειδί στην Ευρώπη, έδωσε τις ευλογίες του στον Ντούντα αυτή την εβδομάδα. Η επίσκεψη του αρχηγού του πολωνικού κράτους στον Λευκό Οίκο, η πρώτη ξένου ηγέτη στην έδρα της αμερικανικής προεδρίας αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού, έγινε μόλις τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Πολωνία ενδιαφέρουν έντονα όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η Πολωνία αξιοποιείται χρόνια ως το σημαντικότερο ανάχωμα στα Ρωσικά μονοπώλια. Την ίδια στιγμή η Πολωνία αποτελεί τον πιο ενισχυμένο «προμαχώνα» του ΝΑΤΟ στον πολεμικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας.

Η αναμέτρηση έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από την κρίση της πανδημίας, που υποχρέωσε τις αρχές να αναβάλουν την ψηφοφορία από τον Μάιο για τον τρέχοντα μήνα.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή την πανδημία έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εκλογής που συνδυάζει τις επιστολικές με τις συμβατικές ψήφους.

Επαίτης μουσικός στην καπιταλιστική Πολωνία, Βαρσοβία
Φώτο Αρχείου / Επαίτης μουσικός στην καπιταλιστική Πολωνία, Βαρσοβία / Πηγή: PEXELS

Κατά τον επίσημο απολογισμό, στην Πολωνία καταγράφονται πάνω από 1.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 33.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Όμως το υπουργείο Υγείας έχει παραδεχθεί πως μπορεί να υπάρχουν ως και 1,6 εκατομμύρια αδιάγνωστες μολύνσεις στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...