Βαρύ βιογραφικό

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ) όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ / Πηγή: Eurokinissi

«Βαρύ» βιογραφικό έχει η εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ και εγκρίνει τα αιτήματα για παρακολουθήσεις και υποκλοπές.

Η συγκεκριμένη επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ τον Μάη του 2020 με οριακή πλειοψηφία 6 υπέρ και 5 κατά.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η διαδρομή της, καθώς εμπλέκεται σε μια σειρά σοβαρές δικαστικές υποθέσεις, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια:

Το 2004 πρότεινε να τεθούν στο αρχείο οι ποινικές διώξεις κατά 8 εταιρειών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
Το 2006 τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» (2000-2004). Την ίδια περίοδο είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για εμπλοκή του ονόματός της στην έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα, χωρίς άλλη εξέλιξη. Το 2014, στην υπόθεση της ονομαζόμενης «μαφίας των ναρκωτικών», είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση.

Τέλος, υπήρξε η εισαγγελέας στη δίκη του «Noor One», όπου έσπασαν τα ισόβια για κατηγορούμενους μετά την πρότασή της για ελαφρυντικά, την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο.

Η ευθύνη για τις απαράδεκτες παρακολουθήσεις ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση και στους κρατικούς μηχανισμούς, που δρουν καλυπτόμενοι πίσω από το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο, σαν πολλά να μαζεύονται γύρω από την συγκεκριμένη εισαγγελέα. Εκτός κι αν ένα τέτοιο βιογραφικό είναι στα «προαπαιτούμενα» για να φτάσει κανείς έως την πόρτα της ΕΥΠ.

(Το σχόλιο του Ριζοσπάστη)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...