Βάσεις – ΝΑΤΟ: Κίνδυνοι για το λαό μας

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR συνάντησε τον Γκαντίδη Γιώργο, απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού. Ζητήσαμε από τον κ. Γκαντίδη να μας πει τη γνώμη του, γιατί η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για το λαό μας συνδέεται με έξοδο από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε;

 «Ήμουν νιος και γέρασα» μέσα σε μια ΕΕ που έχει πάντα πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές της, τις βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και μέσα σε ένα ΝΑΤΟ που συνεχώς επιβεβαιώνει το διεθνή κατασταλτικό χαρακτήρα του, λειτουργώντας ως μηχανισμός προστασίας και επιβολής των μονοπωλιακών συμφερόντων, ειδικά μετά το 1991, με την επίσημη διάλυση του «Συμφώνου της Βαρσοβίας».

Μεγαλώνουμε μέσα σε περιβάλλον, ειδικά εμείς οι στρατιωτικοί, όπου μας βομβαρδίζουν συνεχώς με ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες. Μας εμφανίζουν, επανειλημμένα τις εν λόγω ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ως δήθεν «παράγοντες σταθερότητας και ειρήνης». Προσπαθούν διαρκώς να μας πείσουν, ότι έξω απ αυτές τις συμμαχίες κινδυνεύει η ασφάλειά μας και η εθνική μας κυριαρχία.

Όμως όλα αυτά, διαψεύδονται καθημερινά και διαχρονικά μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με τη στάση τους, ενθαρρύνουν και τροφοδοτούν τις συνεχείς τουρκικές απειλές και τη μόνιμη αμφισβήτηση των συνόρων μας, γκριζάροντας το μισό Αιγαίο.

Διαψεύδονται από την 40χρονη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, που με ευθύνη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, διαμορφώνουν το έδαφος για διχοτομική λύση νομιμοποιώντας την εισβολή του 1974. 

Η ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι δυνάμεις ανασφάλειας για τους λαούς, ευθύνονται για αλλαγές συνόρων, αποσταθεροποίηση και διάλυση κρατών, το είδαμε πρόσφατα να γίνεται εδώ δίπλα μας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΕ και ΝΑΤΟ λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Μέσα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η ΕΕ έχει σαν κύριο στρατιωτικό πυλώνα το ΝΑΤΟ. Αυτό το μαρτυρά το γεγονός, ότι 21 χώρες από τις 28 της ΕΕ, είναι ταυτόχρονα και μέλη της λυκοσυμμαχίας. Μάλιστα με άλλες 4 να βρίσκονται σε αναμονή, έτοιμες να μπουν κι αυτές. Οι αντιλαϊκές πολιτικές που βιώνουμε σαν λαός μέσα στην ΕΕ, προς χάριν των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων απ’ τη μια, και η μόνιμη εμπλοκή μας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους μέσα από το ΝΑΤΟ απ’ την άλλη, είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Δεν έχουμε να κερδίσουμε απολύτως τίποτα, μέσα σε μια τέτοια Ένωση σε μια τέτοια Συμμαχία, που έγιναν από τεχνοκράτες του κεφαλαίου, ταγμένους να υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

Το καλύτερο αύριο που αναζητάμε, περνάει αναγκαστικά μέσα από την απαγκίστρωσή μας από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του, να κοιτάξει τα δικά του συμφέροντα και τις δικές του ανάγκες.

Αποδέσμευση από αυτές τις λυκοσυμμαχίες, με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού, είναι ο μόνος δρόμος.

Γιατί πρέπει να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα;

Όσο για τις αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις και τα στρατηγεία που έχουμε στη χώρα μας, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι την παρουσία τους τη συνυπογράφουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, εμπλέκοντάς μας ενεργά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και σε πολέμους.

Το καθεστώς των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, ξεκίνησε επίσημα το 1953. Είχε προηγηθεί αίτημα των ΗΠΑ απ’ την προηγούμενη χρονιά, για να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά αεροδρόμια. Από τότε το  καθεστώς των βάσεων πέρασε από διάφορες φάσεις, που όμως θα άξιζε να υπογραμμίσουμε μία απ’ αυτές. Στις χρονιές 1959 – 1961 εγκατέστησαν στο έδαφός μας πυρηνικά όπλα, τα οποία παρέμειναν μέχρι πολλά χρόνια αργότερα. Σήμερα είναι γνωστό ότι στον Άραξο συντηρούνται ειδικοί χώροι αποθήκευσης, τα οποία επιθεωρούν κατά καιρούς νατοϊκοί αξιωματούχοι. Ίσως ετοιμάζονται να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τα αμερικανοτουρκικά παζάρια  και την τύχη των πυρηνικών της βάσης του Ιντσιρλίκ. 

Σήμερα, μετά την προετοιμασία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας » με τις ΗΠΑ και την ψήφισή της από την κυβέρνηση της Ν.Δ, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα περισσότερες βάσεις από ποτέ άλλοτε. 

Έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο πεδίο για στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις κάνοντας πρόβες πολέμου. Μπορούν να χρησιμοποιούν κατά βούληση και σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες τους, οποιαδήποτε εγκατάσταση υπάρχει επί ελληνικού εδάφους. 

Όλα αυτά δείχνουν πόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται, σε σχέση με την συμβολή της, στις επιδρομές των αμερικανο – νατοϊκών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και κατά του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και τελευταία της Συρίας. Επεμβάσεις που δημιούργησαν στρατιές προσφύγων και μεταναστών.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τόσο ως πολεμικό ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών, όσο και με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών μονάδων ενάντια σε άλλους λαούς, οδηγεί στον κίνδυνο να δεχτούμε αντίποινα, είτε σ έναν τοπικό είτε σ’ έναν γενικευμένο πόλεμο.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, το αίτημα της απομάκρυνσης των βάσεων απ τη χώρα μας, αποκτά ουσιαστική προτεραιότητα για όλους μας.  

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας σε συνδυασμό με τις επιλογές των Ελληνικών κυβερνήσεων, επιβάλλουν όσο ποτέ άλλοτε για τον καθένα από μας να αγωνιστεί για μια πραγματική ειρήνη και να απαιτήσει να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθούν παρά μόνο σε ένα δρόμο που θα οδηγεί σε αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Γκαντίδης Γιώργος
απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού
μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)

Δείτε ακόμα...