Βαθαίνει η εμπλοκή – Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τους λαούς

γιώργος μαρίνος με τον νίκο δένδια
Συνάντηση του Γιώργου Μαρίνου. μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια

Ως “μεγάλη επιτυχία” της κυβέρνησης σχολιάστηκε από κυβερνητικά στελέχη, τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δένδια η πρόσφατη υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τη Συμφωνία σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Πρόκειται για μία ακόμη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης, που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή, επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης έναντι άλλων τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων, ενώ όπως και προηγούμενες συμφωνίες με άλλα κράτη και Οργανισμούς, όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο όξυνσης των αντιθέσεων και κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ενισχύεται από του “συμμάχους” των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι σχεδιασμοί αυτοί προωθούν τη συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην περιοχή, προς όφελος των ενεργειακών κολοσσών.

Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ συζητήθηκαν επίσης και θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Ελληνοτουρκικά.

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας τέτοιου είδους συμφωνιών που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού είναι η “περηφάνια” της κυβέρνησης ότι «εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία, την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ «η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία».

Τα κόμματα μετά τη συνάντηση

Οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας, οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας, διατηρούν στρατηγικής σημασίας σχέσεις με την Τουρκία, προωθούν σχέδιο συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην περιοχή, προς όφελος των ενεργειακών κολοσσών και είναι παράγοντας που τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής.
Το ΚΚΕ θέλει να καλέσει τον λαό μας να βγάλει συμπεράσματα με βάση τα δικά του συμφέροντα και να επαγρυπνεί, γιατί οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες
“, σημείωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ ο κ. Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής της Κ.Ο.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος έδειξε τη σταθερή σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ στην πολιτική της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια, ο οποίος αναγνωρίζοντας τη συμφωνία αυτή ως μέρος σχεδιασμών που και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με ζήλο, έσπευσε να μιλήσει για αναβάθμιση της σχέσης της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για «θετική εξέλιξη», πλειοδοτώντας με την υπενθύμιση πως «εμείς είχαμε άλλωστε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο μου ταξίδι στη χώρα αυτή τον Ιούνιο 2019».

Για «χρήσιμη» συμφωνία έκανε λόγο ο Αν. Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ τη στήριξη της Ελ. Λύσης στη συμφωνία τόνισε ο Αντ. Μυλωνάκης. Για «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό Εξωτερικών έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Δείτε ακόμα...