Βαθαίνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αξιοποιώντας τους μετανάστες

Σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας / Πρόσφυγες - μετανάστες
Φώτο Αρχείου / Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας / Πρόσφυγες – μετανάστες / Πηγή: TWITTER

Βαθαίνει καθημερινά το γεωπολιτικό «παιχνίδι» που παίζεται στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, αξιοποιώντας τους μετανάστες – θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, για την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, για τη Λευκορωσία, για τον αγωγό «Nord Stream 2» και άλλα μέτωπα.

Σε αυτή τη βάση, ο Πολωνός πρωθυπουργός, κάλεσε τη Γερμανία να μην προχωρήσει στην πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που καταλήγει στη Γερμανία, συνδέοντας το ζήτημα με τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», αφού προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια που θα έρχονται προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία» από την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, «αν δεν προστατεύουμε αποφασιστικά τα σύνορα», πρόσθεσε: «Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της ΕΕ εδώ στην Πολωνία! Και μιλώντας για την ευρύτερη εικόνα, ας εργαστούμε μαζί για την ειρήνη και ας μη δώσουμε στον Πούτιν επιπλέον χρήματα μέσω της Ενέργειας, ώστε να συνεχίσει να αναβαθμίζεται (…) Ο “Nord Stream 2” πρέπει να σταματήσει».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται ότι υπάρχει δικός της «δάκτυλος», δέχτηκε να μεσολαβήσει στη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα διοργανώνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, με αφορμή την κατάσταση στα σύνορα.

Καθώς δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά και σε Λιθουανία, Λετονία, Ουκρανία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τον κίνδυνο πολέμου: «Λευκορωσικές δυνάμεις προκαλούν όλο και πιο άμεσα. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το ένα βήμα παραπάνω», δήλωσε. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας με κάθε τρόπο. Τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και επίσης του ΝΑΤΟ».

Επανέλαβε επίσης την πολωνική πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρεται στην παραβίαση εδαφών και προβλέπει διαβουλεύσεις των κρατών – μελών.

Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ του G7, ενισχύοντας συντονισμένες παρεμβάσεις της «Δύσης», καταδίκασαν «την ενορχήστρωση της παράτυπης μετανάστευσης στα σύνορα από το καθεστώς της Λευκορωσίας», την οποία χαρακτηρίζουν «υβριδική τακτική».

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες βδομάδες, ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ «σηκώνουν» το ζήτημα της Ανατολικής Ουκρανίας, καταγγέλλουν «ύποπτη» συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την ίδια ώρα που ενισχύεται συστηματικά η αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία και δραστηριότητα σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα.

Ο Μοραβιέτσκι ισχυρίστηκε πως δεν είναι γνωστό τι σχεδιάζουν Λευκορωσία και Ρωσία: «Ενδέχεται η κρίση στα σύνορα να έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από νέες στρατιωτικές επιθέσεις που ο Πούτιν ετοιμάζει στην Ουκρανία», ανέφερε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, βαθύτερη εμπλοκή «μελετά» και η ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη «δυνατότητα βοήθειας της ΕΕ για διάταξη στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, καθώς και τη δημιουργία μιας περιφερειακής πλατφόρμας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας».

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, εκφράζοντας ανησυχία μήπως η Ουκρανία μετατραπεί σε άλλο ένα σημείο ανάφλεξης στη «μεταναστευτική κρίση», για την οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα.

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, έκανε λόγο για συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, λέγοντας πως «δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς σκαρώνει ο κ. Πούτιν, αλλά αυτές οι κινήσεις τραβούν την προσοχή μας και θα προέτρεπα τη Ρωσία να είναι πιο διαφανής».

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται με τη «Δύση» τη «σύναψη συμφωνιών για επιπλέον παραδόσεις αμυντικών όπλων» απέναντι «στην επιθετικότητα της Ρωσίας στα σύνορα», η οποία «έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας «αναπτύσσουν σειρά μέτρων προκειμένου να συγκρατηθεί η Ρωσία», συνέχισε, με «πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, επίπονα οικονομικά χτυπήματα σε περίπτωση ενίσχυσης της ρωσικής επιθετικότητας», καθώς και με «ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», όπως φάνηκε και από την πρόσφατη διακυβερνητική Συμφωνία – Πλαίσιο Ουκρανίας – Βρετανίας.

Την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, προειδοποίησε τη Ρωσία για «τραγικό λάθος» που θα της κοστίσει σε περίπτωση «στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού» στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας.

Απο την άλλη, η Ρωσία: αντιδρά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να δηλώνει ότι η Δύση δεν λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές», τονίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει σοβαρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Μιλώντας σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα, σημείωσε ότι «οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση (στη Νοτιοανατολική Ουκρανία) με το να προμηθεύουν το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, να πραγματοποιούν προκλητικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα (…) αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας».

Στην Ουκρανία και τις «εξαιρετικά προκλητικές δραστηριότητες από ΝΑΤΟικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας», αναφέρθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο TASS και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα και επαναλαμβάνοντας ότι «ενώ παίρνουμε μέτρα, εξακολουθούμε να δρούμε εντός της δικής μας επικράτειας». Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές οι ΝΑΤΟικές δραστηριότητες θα τεθούν και στις προετοιμαζόμενες επαφές μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...