Βέλγιο: Ιρανός διπλωμάτης καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης

Πλατεία Γκρότε Μαρκτ - Βρυξέλλες - Βέλγιο
Φώτο Αρχείου / Πλατεία Γκρότε Μαρκτ – Βρυξέλλες – Βέλγιο / Πηγή: Eurokinissi

Ένα βελγικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Ιρανό διπλωμάτησε φυλάκιση 20 χρόνων για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης ενάντια σε μια ομάδα εξόριστων Ιρανών έξω από το Παρίσι το 2018.

Οι Βέλγοι δικηγόροι και πολιτικοί διάδικοι της εισαγγελίας δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο διπλωμάτης με έδρα τη Βιέννη, Assadolah Assadi, ήταν ένοχος για απόπειρα «τρομοκρατίας» μετά από σχέδιο βομβιστικής επίθεσης εναντίον μιας διαδήλωσης του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Ιούνιο του 2018.

«Η απόφαση δείχνει δύο πράγματα: Ένας διπλωμάτης δεν έχει ασυλία για εγκληματικές πράξεις… και την ευθύνη του ιρανικού κράτους σε αυτό που θα μπορούσε να είναι σφαγή», δήλωσε ο Βέλγος εισαγγελέας Georges-Henri Beauthier σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο στην Αμβέρσα.

Η απόφαση σηματοδότησε την πρώτη δίκη ιρανού αξιωματούχου για «τρομοκρατία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν «καταδίκασε έντονα» την απόφαση, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη στάση του ότι πιστεύει ότι η σύλληψη και η δίωξη του Άσαντι είναι παράνομη και παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά νομικά και διπλωματικά μέσα για να προστατεύσει τα δικαιώματα του κ. Assadi και να λογοδοτήσει στις κυβερνήσεις που έχουν παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις τους».

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...