Βενεζουέλα: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» η πρέσβειρα της ΕΕ στο Καράκας

Βενεζουέλα Καράκας
Καράκας, Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα αποφάσισε σήμερα να απελάσει την πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, δίνοντας της διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα. Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» την πρέσβειρα Ισαμπέλ Μπριλιάντε Πεδρόσο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην συνεχιζόμενη επεμβατική πολιτική της ΕΕ, που την Δευτέρα εκφράστηκε και με νέα περιοριστικά μέτρα κατά 19 Βενεζουελάνων αξιωματούχων, με πρόσχημα τις «μη δημοκρατικές» εκλογές στις 6/12/2020, που έρχονται να προστεθούν και στις εκατοντάδες κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί η απόφαση και του Κοινοβουλίου που καλούσε την κυβέρνηση να διώξει την διπλωμάτη της ΕΕ και να επανεξετάσει την λειτουργία του γραφείου της ΕΕ στην χώρα. Σύμφωνα με την απόφαση, «η ΕΕ παραβιάζει νομικούς κανόνες που αναγνωρίζονται από τα πολιτισμένα έθνη, προσπαθώντας να κατευθύνει και να αξιολογήσει την απόδοση των αξιωματούχων αυτών των χωρών, επιδιώκοντας να παραβιάσει την κυριαρχία της Βενεζουέλας και την αξιοπρέπεια του ελεύθερου λαού της, αγνοώντας τη διαφανή και δημοκρατική εκλογική διαδικασία της 6 Δεκεμβρίου». Επίσης επισημαίνεται ότι «οι επιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνοούν την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία έδειξε τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούνται από αυτά τα μονομερή μέτρα κατά της Βενεζουέλας».

Η απέλαση της πρέσβειρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας είναι μια ανεπιθύμητη κίνηση, αλλά δεν θα αλλάξει τις προσπάθειες του ευρωπαϊκού μπλοκ να μεσολαβήσει για την εξεύρεση ενός δρόμου προς τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, δήλωσαν σήμερα δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...