Βενεζουέλα: «Πετρέλαιο έναντι εμβολίων» η ανταλλαγή που προτείνει σε χώρες ο Μαδούρο

Με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων για τη νόσο COVID-19, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε χθες πως πρότεινε τη χρήση προμηθειών πετρελαίου για διακανονισμούς με χώρες που παράγουν τα ενέσιμα σκευάσματα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση προμηθειών πετρελαίου για διακανονισμούς με χώρες παραγωγής εμβολίων κατά της Covid, αν και έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε ένα τέτοιο σχέδιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εξαγωγές αργού της χώρας που έχει χτυπηθεί από κρίση υποχώρησαν στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δεκαετιών από τότε που η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου «Petroleos de Venezuela» το 2019.

Η κίνηση διέκοψε τις εξαγωγές της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ, αποτρέποντας πολλούς άλλους πελάτες από το να αγοράσουν και αυτοί πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η χώρα του εργάζεται για την πληρωμή εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος παρέχει πρόσβαση εμβολίων σε φτωχές χώρες, τόσο μέσω πόρων της χώρας του που είναι «παγωμένοι» σε λογαριασμούς στο εξωτερικό εξαιτίας κυρώσεων όσο και μέσω αποστολής πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Μαδούρο δήλωσε: «Ενέκρινα την αποστολή πετρελαίου σε αντάλλαγμα εμβολίων. Η Βενεζουέλα διαθέτει πετρελαιοφόρα, πελάτες που αγοράζουν πετρέλαιο και θα μπορούσαμε να στείλουμε λίγο από το πετρέλαιο που παράγεται για να αγοράσουμε τα απαραίτητα εμβόλια».

Το ένα εμπόρευμα-υγεία σε ανταλλαγή με το άλλο εμπόρευμα – το πετρέλαιο. Και τα δυο ενώ πρέπει να είναι κοινωνικά αγαθά στα χέρια των μονοπωλίων και της εξουσίας τους- των κυβερνήσεών τους, με δραματικές επιπτώσεις στους λαούς.

Δείτε ακόμα...