Βενεζουέλα: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ενεργειακό της πλούτο

Βενεζουέλα Καράκας
Καράκας, Βενεζουέλα

Τα μέτρα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ενάντια σε Ρωσία , οδηγούν σε ανακατατάξεις συμφωνιών στις ενεργειακές εταιρείες οι οποίες κυριολεκτικά «τρέχουν» στις αγορές σε όλο τον πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να πάνε στη χώρα του, απαντώντας άμεσα στις ανακοινώσεις της Γαλλίας ότι θα επιδιώξει «διαφοροποίηση του εφοδιασμού» της σε πετρέλαιο και στην έκκλησή της το πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, να μπορεί να φτάσει στις διεθνείς αγορές.

«Πρόεδρε Μακρόν! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε ο Μαδούρο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Θυμίζουμε οτι η Γαλλία συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, ενώ είχε επίσης αναγνωρίσει τον πραξικοπηματία – αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό ως «νόμιμο μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας»…

Προχτές, αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έφτασε στη Βενεζουέλα για συνομιλίες σχετικά με τη «διμερή ατζέντα», συνεχίζοντας τις επαφές μεταξύ Καράκας και Ουάσιγκτον που άρχισαν τον Μάρτη. Οπως ανακοίνωσε ο Μαδούρο, η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε πως η επίσκεψη αφορά συνομιλίες επικεντρωμένες στους Αμερικανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι στη Βενεζουέλα.

Δείτε ακόμα...