Βιένη: Οι διεθνείς συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν θα συνεχιστούν από σήμερα

Διαπραγματεύσεις το 2015 για τη διεθνή συμφωνία για το Ιιρανικό πυρινικό πρόγραμμα στη Βιένη
Φώτο Αρχείου / Διαπραγματεύσεις το 2015 για τη διεθνή συμφωνία για το Ιιρανικό πυρινικό πρόγραμμα στη Βιένη / Πηγή: Dragan Tatic

Οι διεθνείς συνομιλίες για το μέλλον της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν θα συνεχιστούν από σήμερα Δευτέρα στη Βιένη, αφού τα μέρη έκαναν διάλειμμα ενόψει των Χριστουγέννων. Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε τόσο το Ιράν, όσο και οι ΗΠΑ να επανέλθουν το μεν πρώτο στην πλήρη τήρηση και οι δεύτερες στο πλαίσιο της συμφωνίας, γνωστής επισήμως με την ονομασία «Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης» (ΚΟΣΔ).

Στις συνομιλίες συμμετέχουν απευθείας διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και από το Ιράν. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν εκ του σύνεγγυς.

Δυτικές κυβερνήσεις προειδοποιούν πως απομένουν μερικές εβδομάδες για να υπάρξει θετική έκβαση των συνομιλιών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η πρόοδος που σημειώνει η Τεχεράνη στο πρόγραμμά της θα καταστήσει άνευ ουσίας το ΚΟΣΔ. Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει πως θα εξετάσει επιπλέον κυρώσεων σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη αποδειχθούν άκαρπες.

Στον προηγούμενο κύκλο, που τερματίστηκε στα μέσα του Δεκέμβρη, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος. Ανάμεσα στα ζητήματα που παραμένουν άλυτα είναι η σειρά και η διαδικασία επαλήθευσης όσων θα συνομολογηθούν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Δείτε ακόμα...