Βιέννη: Διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Διαπραγματεύσεις το 2015 για τη διεθνή συμφωνία για το Ιιρανικό πυρινικό πρόγραμμα στη Βιένη
Φώτο Αρχείου / Διαπραγματεύσεις το 2015 για τη διεθνή συμφωνία για το Ιιρανικό πυρινικό πρόγραμμα στη Βιένη / Πηγή: Dragan Tatic

Χτες στη Βιέννη, ξεκίνησαν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, με τη μεσολάβηση Ευρωπαίων διπλωματών στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), με στόχο την «πλήρη» επαναφορά τους στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ μονομερώς το Μάη του 2018. Παρόντες στις διαπραγματεύσεις θα είναι παράλληλα διπλωμάτες από την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ προσκλήθηκαν εμμέσως να συμμετάσχουν σε αυτές για πρώτη φορά, μετά την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Η συνάντηση της κοινής επιτροπής ήταν εποικοδομητική», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μετά τις συζητήσεις διάρκειας σχεδόν δύο ωρών με τους υπογράφοντες τη συμφωνία JCPOA (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης): Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία, υπό την αιγίδα της ΕΕ. «Η αναβίωση» της συμφωνίας, που συνήφθη το 2015 στη Βιένη και υπονομεύθηκε από την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, «δεν θα συμβεί αμέσως. Θα χρειαστεί χρόνος», πρόσθεσε. «Αλλά το πιο σημαντικό (…) είναι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες σε πρακτικό επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.

«Μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές η συνάντηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε ο Αμπάς Αρακτσί, επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, στο δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Irinn.

Η στάση των ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, χαιρέτισαν το «ένα εποικοδομητικό και ευπρόσδεκτο βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε δημοσιογράφους.

Δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων, μία για τις κυρώσεις, η άλλη για το πυρηνικό πρόγραμμα, θα επιτελέσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί «για 15 ημέρες, ένα μήνα, δεν γνωρίζουμε», σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για μια νέα συνάντηση της μικτής επιτροπής αύριο, Τετάρτη απόγευμα.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία του 2015, που υπογράφηκε στη Βιένη, προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Ωστόσο βγαίνοντας από τη συμφωνία, ο Τραμπ επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που αυτή η συμφωνία επέτρεψε να αρθούν, προτού σκληρύνει περαιτέρω αυτά τα μέτρα κατά της Τεχεράνης. Αντιδρώντας σε αυτό, το Ιράν αποδεσμεύτηκε σταδιακά από το 2019 από τις περισσότερες από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιένη.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τραμπ στην Προεδρεία τον Ιανουάριο, δηλώνει την επιστροφή στη συμφωνία υπό τον όρο το Ιράν να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών του. Το Ιράν, από την πλευρά του, λέει ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αυστηρή τήρηση της συμφωνίας, αλλά υπό τον όρο η Ουάσινγκτον να άρει πρώτα τις κυρώσεις της.

«Έχουμε ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν (…), τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά. Εκτός από το τρέχον πυρηνικό ζήτημα», δήλωσε ο Μάλεϊ στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR, ξετυλίγοντας όλη την ομπρέλα στρατιωτικής αποδυνάμωσης του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.

Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί για τους λαούς

Σκληροί ανταγωνισμοί που ‘παίζουν’ και με τα πυρηνικά, με σκληρές-επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...