Βιέννη: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Ξεκίνησαν χτες στη Βιέννη, μετά από 5 μήνες διακοπής, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τις δυνάμεις που παραμένουν στη συμφωνία του 2015 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα), ενώ οι ΗΠΑ, που αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 στη διάρκεια της προεδρίας του Ντ. Τραμπ, συμμετέχουν εμμέσως στις συνομιλίες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγερί Κάνι, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιρανικής αποστολής, προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε οτι «το θέμα της άρσης των κυρώσεων αποτελεί το επίκεντρο και τη βασική προτεραιότητα αυτού του γύρου των συνομιλιών».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμίρ Αμπντολαχιάν, τόνισε σε γραπτό μήνυμά του ότι «παρά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Δύσης και τη δυσπιστία προς τη μη εποικοδομητική προσέγγιση και τις πολιτικές του Λευκού Οίκου, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προσπαθήσει με αληθινή αποφασιστικότητα και καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης να επιτύχει μια καλή, βιώσιμη και αποτελεσματική επαληθεύσιμη συμφωνία για την άρση των κυρώσεων». Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας του «να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα που είναι για ειρηνικούς σκοπούς».

Ο Κάνι πριν από την έναρξη της συνάντησης είχε ξεχωριστές επαφές με τη ρωσική και την κινεζική αντιπροσωπεία και χαρακτήρισε τη συζήτηση «καρποφόρα», ενώ συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ενρίκε Μόρα. Ο τελευταίος μετά το πέρας της χτεσινής συνάντησης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «τις επόμενες βδομάδες μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα» και ότι «όλοι οι συμμετέχοντας έδειξαν διάθεση να ακούσουν τις θέσεις και τις ευαισθησίες της νέας ιρανικής ηγεσίας». Από την πλευρά της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ δήλωσε επίσης αισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία.

Απο την άλλη, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρομπ Μάλεϊ, είχε εκφράσει την άποψη ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Ιράν «δεν είναι καλός οιωνός» και πρόσθεσε: «Αν σέρνουν τα πόδια τους τότε, ασφαλώς, δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».

Στο πλαίσιο των ενδροϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, χαρακτηριστικές είναι και οι κοινές δηλώσεις των ΥΠΕΞ της Βρετανίας και του Ισραήλ, Λιζ Τρας και Γιαΐρ Λαπίντ, αντίστοιχα, με άρθρο τους την Κυριακή στην εφημερίδα «The Telegraph», ότι «θα εργαστούν μέρα – νύχτα για να εμποδίσουν το Ιράν να γίνει δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο». Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία και η κυβέρνησή του και με πρόσφατες δηλώσεις, αντιτίθεται στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, βασικού ανταγωνιστή της χώρας του στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...