Βίκτορ Όρμπαν: Επικράτησε για τέταρτη φορά στις εκλογές

Ουγγαρία - Βίκτορ Όρμπαν
Φώτο Αρχείου / Ουγγαρία – Βίκτορ Όρμπαν

Το κυβερνών ευρωσκεπτικιστικό – εθνικιστικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επικράτησε για τέταρτη φορά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή, της συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής ο Ορμπάν χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, «αντίπαλο»: «Θα θυμόμαστε αυτή τη νίκη μέχρι το τέλος της ζωής μας γιατί έπρεπε να παλέψουμε ενάντια σε ένα τεράστιο πλήθος αντιπάλων: την τοπική αριστερή πτέρυγα, τη διεθνή αριστερή πτέρυγα, τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όλα τα χρήματα και τους θεσμούς της αυτοκρατορίας του Σόρος, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον Ουκρανό πρόεδρο επίσης. Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα».

Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, με την Ουγγαρία να έχει αναπτύξει συνεργασία σε διάφορους τομείς με τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Η αντιπολίτευση χαρακτήριζε τον Ορμπαν «πιόνι του Πούτιν» και προέταξε το «δίλημμα» μεταξύ «Ανατολής και Δύσης», ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπόσχονταν να κρατήσει τη χώρα «έξω από τον πόλεμο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Median», περίπου το 43% των ψηφοφόρων του Fidesz πιστεύει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν δικαιολογημένη, σε σύγκριση με το 9% των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης.

Η Ουγγαρία ψήφισε τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όμως αντιτάσσεται σε κυρώσεις στις εισαγωγές Ενέργειας και αρνείται να περάσουν από το έδαφός της όπλα προς την Ουκρανία.

Η σημαντική ουγγρική μειονότητα στη δυτικότερη περιοχή της Ουκρανίας, στην Υπερκαρπαθία, θα απειληθεί εάν η Ουγγαρία στείλει όπλα στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Ορμπαν.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι θέλει να προσαρτήσει την Υπερκαρπαθία. Περιγράφοντας τη θέση της Βουδαπέστης ως «φιλορωσική», αναρωτήθηκε: «Είναι επειδή θέλουν ρωσικό αέριο με έκπτωση ή ίσως επειδή… ονειρεύονται την περιοχή της Υπερκαρπαθίας μας;».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...