Βλαντιμίρ Πούτιν: Επίτευξη συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας

Η επίτευξη συμφωνίας που θα διευθετήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας 31/10/2022 στο Σότσι, οι ηγέτες των δύο χωρών, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
Φώτο Αρχείου / Σότσι, Ρωσία – Συνάντηση Προέδρων Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας παρουσία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – 31/10/2022

Η επίτευξη συμφωνίας που θα διευθετήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας στο Σότσι, οι ηγέτες των δύο χωρών, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, η οποία στοχεύει σε μία διευθέτηση που θα αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχουν αντιπαρατεθεί στρατιωτικά αρκετές φορές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και θα αποκαταστήσει τη ρωσική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της διείσδυσης άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο TASS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η «ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας» στον Νότιο Καύκασο.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της τριμερούς, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει σε μια «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Πιστεύουμε από κοινού ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση που δημιούργησε ένα πολύ καλό κλίμα για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες», επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, στο τέλος της συνόδου. «Από την πλευρά της, η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να βρει μια οριστική και συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας: «Είναι προς το συμφέρον όλων η εξομάλυνση των σχέσεων».

«Θα μείνουμε σε επαφή και θα συνεχίσουμε τον διάλογο και την αναζήτηση των λύσεων που είναι απαραίτητες για να τεθεί τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση», υποσχέθηκε ο Πούτιν.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, σε κοινή τους δήλωση δεσμεύονται να μην «καταφύγουν στη στρατιωτική βία» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης σχετικά με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μπακού και Γερεβάν συμφώνησαν επίσης να διευθετήσουν όλες τις διαφορές αποκλειστικά στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Συναντήσεις Πούτιν με Πασινιάν και Αλίεφ

Πριν την έναρξη της τριμερούς, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεχωριστές συναντήσεις, τόσο με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, όσο και με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάν Αλίεφ, μετά το τέλος των οποίων είπε ότι ελπίζει ότι η τριμερής συνάντηση θα επιτρέψει να σκιαγραφηθούν τα βήματα για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Γνωρίζω ότι έχετε την πολιτική βούληση να το κάνετε και το υποστηρίζουμε. Πρέπει να περιγράψουμε τις βασικές πτυχές που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε κατά τη συνάντησή μας και σε μια τριμερή συνάντηση αργότερα», είπε ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον Πασινιάν.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να δράσουμε για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», είπε από την πλευρά του ο Αλίεφ, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, εξαίροντας παράλληλα τον ρόλο που έπαιξε προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος στο θέμα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS)

Δείτε ακόμα...