Βολιβία: Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Βενεζουέλα

Λα Παζ, Βολιβία
Φώτο Αρχείου / Λα Παζ, Βολιβία / Πηγή: UNSPLASH

Ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρτσε αποκατέστησε σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, οι οποίες είχαν διακοπεί από την μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Τζανίν Ανιές.

Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο προεδρικό μέγαρο στη Λα Πας, ο Άρτσε δέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα, καθώς και τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή Αλεξάντερ Γιάνες.

Ο Αρεάθα βρισκόταν στη Λα Πας από την Κυριακή για την ορκωμοσία του Λουίς ‘Αρτσε, ο οποίος εξελέγη στις 18 Οκτωβρίου από τον πρώτο γύρο.

Λίγο μετά την άνοδό της στην εξουσία, μετά την παραίτηση του ‘Εβο Μοράλες τον Νοέμβριο του 2019, η μεταβατική πρόεδρος Τζανίν Ανιές διέκοψε τις σχέσεις με το Καράκας και απέλασε τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας κατηγορώντας τους για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας.

Στον απόηχο, αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βολιβίας και της Βενεζουέλας ήταν στενές κατά τις προεδρικές θητείες του ‘Εβο Μοράλες (2006-2019) και του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013), καθώς και του διαδόχου του Νικολάς Μαδούρο.

Σε άλλη τελετή που είχε προηγηθεί, ο Λουίς Άρτσε είχε δεχθεί επίσης τον νέο πρεσβευτή του Ιράν στη Βολιβία, Μορτεζά Ταφρεσί. Η μεταβατική κυβέρνηση είχε κλείσει την πρεσβεία της Βολιβίας στην Τεχεράνη, επικαλούμενη δημοσιονομικούς λόγους.

Αλλαγή στα κόμματα της αστικής εξουσίας, αλλαγή και ιμπεριαλιστών συμμάχων. Στο ίδιο έργο θεατές με τις όποιες επιμέρους διαφορές τους.

Πηγη ΑΠΕ

Δείτε ακόμα...