Βολιβία: Δασικές πυρκαγιές απειλούν προστατευόμενες περιοχές

(Φωτό αρχείου)

Τουλάχιστον είκοσι πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε πεδιάδες της Βολιβίας και απειλούν τουλάχιστον τέσσερις εθνικούς δρυμούς, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

Τουλάχιστον 16 μεγάλες εστίες φωτιάς εντοπίζονται στην επαρχία Σάντα Κρους και άλλες 4 στην επαρχία Μπένι, που επεκτάθηκαν χθες, ενισχυμένες από ανέμους ταχύτητας 90 χιλιομέτρων ανά ώρα, γεγονός που ώθησε τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας να προχωρήσει στην έκδοση έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων.

Οι φωτιές στη Σάντα Κρους, που μαίνονται σε τρεις προστατευόμενους δρυμούς, δεν μοιάζουν να κοπάζουν παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών.

Κατά τη Γιοβένκα Ροσάδο, συντονίστρια φυσικών πόρων στη Σάντα Κρους, αναμένεται η έλευση ελικοπτέρου για να συνδράμει τις προσπάθειες να οριοθετηθούν οι φωτιές. Πάνω από δέκα δήμοι στη Σάντα Κρους κήρυξαν «κατάσταση καταστροφής εξαιτίας των πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Η κυρία Ροσάδο προειδοποίησε πως «το 73% της επαρχίας» αντιμετωπίζει «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Πυροσβέστες, μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και εθελοντές εργάζονται ακατάπαυστα για να ελέγξουν πυρκαγιές στη βόρεια Βολιβία, στην επαρχία Μπένι. Κάνουν με βαριά μηχανήματα αντιπυρικά έργα, ανοίγουν τάφρους για να εμποδίσουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Σάντρο Ενρίκες, αρμόδιο για τα δάση στην Μπένι.

Τέσσερις δήμοι στην Μπένι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι φωτιές απανθράκωσαν πάνω από 45.000 στρέμματα.

Οι μεγαλύτερες πόλεις στην Μπένι έχουν καλυφθεί από καπνό και οι κάτοικοι ασφυκτιούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...