Βολιβία: Η αντιπολίτευση καλεί τους οπαδούς της να παραδεχτούν την ήττα

Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια … (γνωστή λαϊκή θυμοσοφία), που οι Βολιβιανοί την αναφέρουν ως «la zorra tiene hambre, pero no puede alcanzar las uvas»

Σύσσωμοι λοιπόν αυτοί που έφεραν τη χώρα –εδώ κι ένα χρόνο, στο χείλος του γκρεμού, στηρίζοντας το εκλογικό πραξικόπημα της Jeanine Áñez, «τα γυρνάνε» τώρα καλώντας τους υποστηρικτές τους «να εμπιστευτούν τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έλαβαν μέρος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βολιβία, επιβεβαίωσαν τη διαφάνεια της διαδικασίας των εκλογικών αποτελεσμάτων, με βάση το νομικό και δικαστικό σύστημα της χώρας.

Από το DepartmentalElectoralTribunal (TED) της Santa Cruz, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Creemos, José Antonio Chavez, έδωσε πληροφορίες για τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εν λόγω σώμα.

«Ως εκπρόσωπος της συμμαχίας, επιβεβαιώνουμε τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος του κέντρου υπολογιστών», είπε, ομοίως, δήλωσε «ικανοποιημένος με το έργο των μελών των εκλογικών επιτροπών και των υπαλλήλων»…

«Ρωτήστε και τον κόσμο που πιστεύει στο αδιάβλητο της διαδικασίας, εμείς, ως εκπρόσωποι, βεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη διαφάνεια, ιδίως εδώ σε αυτό το κέντρο υπολογιστών, όπου έχουν διασφαλιστεί και όλα τα μέτρα ασφαλείας» πρόσθεσε.

Μάλιστα εξ ονόματος της ComunidadCiudadana, η Carolina Villarreal (Καρολίνα Βιγιαρεάλ), επεσήμανε σαν «μόνο πρόβλημα» ότι υπάρχει ανησυχία σχετικά με ψευδείς ειδήσεις (fakenews) που εξακολουθούν να κυκλοφορούν προσπαθώντας –ακόμη και τώρα που είναι όλα τελειωμένα να δημιουργηθεί αβεβαιότητα.

«Ως συμμαχία πολιτών, συμμετέχουμε στη διαδικασία και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και να εγγυηθούμε ότι αυτή η διαδικασία ήταν τακτική γρήγορη και διαφανής», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), από την πλευρά του, εγγυήθηκε επίσης την αμεροληψία της εκλογικής διαδικασίας και του TED, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η σπέκουλα αξιοποιείται ακόμη και την τελευταία στιγμή για τη πρόκληση βίας.
Οι δηλώσεις έγιναν όταν μια ομάδα αντιπάλων της MAS συναντήθηκε μπροστά από το TED των Santa Cruz, Cochabamba, Sucre και Oruro, ισχυριζόμενοι για φερόμενη απάτη που διαπράχθηκε υπέρ του MAS στο εκλογικό αποτέλεσμα.

ℹ️ Το MAS λαμβάνει το 68,94% των ψήφων των Βολιβιανών στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από: telesurtv.net, prensa-latina.cu

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...