Βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52s πέταξαν ξανά πάνω από την Ευρώπη

Φώτο αρχείου, Πηγή: Wikipedia

Βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52s αναπτυγμένα στη Ισπανική αεροπορική βάση Μορόν, πέταξαν πάνω από την Ευρώπη, με την συνοδεία μαχητικών από νατοϊκές χώρες, στις 31 Μαΐου 2021.

Στον εναέριο χώρο της Μπενελούξ (Κάτω Χώρες) πέταξαν αεροσκάφη του Βελγίου και της Ολλανδίας για να συναντήσουν τα B-52s. Συγχρόνως μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας και της Νορβηγίας συνόδευσαν αμερικανικά βομβαρδιστικά στα απώτατα σημεία της λυκοσυμμαχίας σε Νότο και Βορρά. Γενικότερα, μαχητικά διαφόρων τύπων συνόδευσαν τα αμερικανικά αεροσκάφη που πέρασαν πάνω από όλες τις νατοϊκές χώρες. Το ίδιο έκαναν και μαχητικά αεροσκάφη Βαλτικών χωρών, ενώ συγχρόνως τα αεροσκάφη άλλων νατοϊκών χωρών, που έχουν αναπτυχθεί εκεί για την επαύξηση της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βαλτικής, συνέχιζαν την αποστολή τους.

Αντίστοιχη αποστολή βομβαρδιστικού B-52 πραγματοποιήθηκε επίσης την 26η Μαΐου επιχειρώντας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα. Τότε ελληνικά F-16s συνόδευσαν το βομβαρδιστικό στην ανατολική Μεσόγειο πριν το παραδώσουν σε τουρκικά. Κατά την πτήση πάνω από την Μαύρη θάλασσα το B-52 συνόδευσαν βρετανικά Typhoons που έχουν αναπτυχθεί στην Ρουμανία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αστυνόμευσης του εκεί εναέριου χώρου.

Οι πτήσεις των βομβαρδιστικών αυτό το χρονικό διάστημα, συνδυάζονται προφανώς και με τις πολυεθνικές πολυπλόκαμες ασκήσεις που διεξάγονται από την Βαλτική ως τα Βαλκάνια: η νατοϊκή «Steadfast Defender 2021» και η αμερικανική «Defender Europe 2021».

Η τακτική δύναμη βομβαρδιστικών των ΗΠΑ είναι αναπτυγμένη στην Ισπανική αεροπορική βάση Μορόν και επιχειρεί τόσο σε Ευρώπη, όσο και Αφρική. Από το 2018 οι ΗΠΑ έχουν υλοποιήσει πάνω από 200 αποστολές στρατηγικού βομβαρδισμού, σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...