Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου»

Πιονγκ-Γιανγκ, Βόρεια Κορέα
Φώτο Αρχείου / Πιονγκ-Γιανγκ, Βόρεια Κορέα / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Steve Barker

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου» προς τα ανατολικά, στην κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο στρατού. Πρόκειται για τη 14η πυραυλική της Πιονγιάνγκ μέσα στη χρονιά, που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του θα «αναπτυχθεί» με τη «μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

Εντός 2022, η Πιονγιάνγκ έχει ήδη κάνει αρκετές δοκιμές βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων ανάμεσά τους, εκτόξευσε τον Μάρτιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το μορατόριουμ που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Η Βόρεια Κορέα αψηφά παράλληλα τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως είναι έτοιμες για διάλογο. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το 2019. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ διατηρούν πολυάριθμες πολεμικές μονάδες με την κάνη προς τη Βόρεια Κορέα στην ευρύτερη περιοχή από τη Νότια Κορέα ως την Ιαπωνία.

Η σημερινή δοκιμή καταγράφεται μερικά εικοσιτετράωρα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του (τη 10η Μαΐου) ο Γιουν Σοκ-γελ, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγιάνγκ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...