Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου» τύπου προς τη θάλασσα

Εκτόξευση πυραύλου από Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Βορείου Κορέας
Φώτο Αρχείου / Εκτόξευση πυραύλου από Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Βορείου Κορέας

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου» τύπου προς τη θάλασσα ανατολικά της χερσονήσου, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την δοκιμή ενός ακόμη υπερηχητικού πυραύλου.

Την εκτόξευση επισήμανε και η ιαπωνική ακτοφυλακή, κάνοντας λόγο περί όπλου που μοιάζει να ήταν «βαλλιστικός πύραυλος». Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο.

Η νέα οπλική δοκιμή καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν να ενισχύσει τις δυνατότητες των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων για «να αντιμετωπιστεί η ασταθής διεθνής κατάσταση». Καταγράφηκε επίσης μόλις μερικές ώρες αφού έξι κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Αλβανία), την κάλεσαν να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές, επικαλούμενα κινδύνους από «λαθεμένους υπολογισμούς».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa, «Tass»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...