Βόρεια Μακεδονία: Διαδήλωση και επεισόδια αργά το βράδυ

Διαδηλώσεις και επεισόδια στη Βόρεια Μακεδονία / Πηγή: Associated Press
Διαδηλώσεις και επεισόδια στη Βόρεια Μακεδονία / Πηγή: Associated Press

Διαδήλωση μπροστά στη Βουλή έγινε χθες στη Βόρεια Μακεδονία εναντίον της γαλλική πρότασης της ΕΕ για συμφωνία με την Βουλγαρία. Αργά το βράδυ έγιναν επεισόδια όταν μέρος των διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία. 

Έγιναν 11 προσαγωγές, ενώ η αστυνομία ισχυρίζεται πως τραυματίστηκαν 47 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 11 πιο σοβαρά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων με έδρα κοντά στο κτήριο της Βουλής, ακύρωσε τη συμμετοχή του για λόγους ασφαλείας, ανακοινώθηκε από το Γραφείο του.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι καταδίκασε τις «βίαιες διαδηλώσεις», κατηγορώντας κόμματα της αντιπολίτευσης ότι βρίσκονται πίσω από αυτές, ότι έχουν «σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ».

Διαδηλώσεις και επεισόδια στη Βόρεια Μακεδονία
Διαδηλώσεις και επεισόδια στη Βόρεια Μακεδονία / Πηγή: Associated Press

Την Κυριακή η κυβέρνηση συνασπισμού είχε ανακοινώσει πως θα φέρει στη Βουλή την γαλλική πρόταση για την άρση του βουλγαρικού βέτο σε θέματα ιστορίας και ταυτότητας. Η Βουλγαρία θεωρεί ότι η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα είναι βουλγαρικής καταγωγής. Λέει επίσης ότι οι Βούλγαροι είναι καταπιεσμένοι στη Βόρεια Μακεδονία και πρέπει να συμπεριληφθούν στο σύνταγμα της χώρας ως εθνότητα.

Η πρόταση της Γαλλίας επί της ουσίας είναι ένταξη των διμερών διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. 

Δείτε ακόμα...