Βόρεια Μακεδονία: Διπλή νίκη του VMRO στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Διπλή νίκη καταγράφει το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις σημερινές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία για το νέο κοινοβούλιο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, στο 57,35% της καταμέτρησης των προεδρικών εκλογών, η υποψήφια του VMRO Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκεντρώνει το 63,8% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 29,88% του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών, σημερινού Προέδρου, Στέβο Πενταρόφσκι.

Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές έφτασε στο 46,38% μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες, ξεπερνώντας το όριο του 40% που απαιτείται για να είναι έγκυρη η αναμέτρηση.

Στις δε βουλευτικές εκλογές, στο 60% της καταμέτρησης, το VMRO λαμβάνει το 40,04% των ψήφων, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν μόλις το 13,61%.

Στην αναμέτρηση μεταξύ των δύο συνασπισμών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, η συμμαχία «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» που συμμετείχε στην κυβέρνηση λαμβάνει το 16,59%, ενώ η συμμαχία VLEN της αντιπολίτευσης το 13,6%. Ο τελικός μεταξύ τους συσχετισμός ωστόσο είναι ακόμα ρευστός, ανάλογα με τις περιοχές που ενσωματώνονται τα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το VMRO είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ενώ έντονες διαφωνίες προβάλλει και στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με τη Σόφια, ώστε να αρθεί το βουλγάρικο βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Πάντως, την περασμένη βδομάδα, η Σιλιάνοφσκα είχε δηλώσει: «Οταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο “Βόρεια”, δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα ή από πινακίδες σε διεθνή συνέδρια ή σε διμερείς συναντήσεις κ.λπ. Μακριά από τέτοια πράγματα (…) Εγώ θα τον σεβαστώ, αλλά δεν θα χρησιμοποιώ τον όρο “Βόρεια”».

Δείτε ακόμα...