Βόρεια Μακεδονία: Ένα χρόνο στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ - Βόρεια Μακεδονία - Ζόραν Ζάεφ - Στόλτεμπέργκ
Φώτο Αρχείου, Ο Ζόραν Ζάεφ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, Πηγή: Eurokinissi

Με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που γιορτάστηκε και με την πτήση τριών ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πριν λίγες ημέρες πάνω από τα Σκόπια, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τον ρόλο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης την περίοδο εκείνη και τι αποδεικνύεται σήμερα, ένα χρόνο μετά.

Καταρχάς να πούμε ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ έγινε δυνατή μετά την Νατοϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019. Η συμφωνία ήταν ουσιαστικά μια συστατική επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ζάεφ για να την χρησιμοποιήσει στις Συνόδους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να πάρει τότε την πρόσκληση για ένταξη στις λυκοσυμμαχίες αυτές.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ τότε και της ΝΔ ως αντιπολίτευσης τότε αλλά και σήμερα ως κυβέρνησης, ότι δήθεν αυτή η συμφωνία θα διασφαλίσει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποδείχθηκαν πέρα για πέρα ψευδείς, παραπλανητικοί και ανιστόρητοι.

Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, γι’ αυτό και δυναμώνουν οι επεμβάσεις, η μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών πολεμικών βάσεων κ.ά.

Ελληνικό F-16 πάνω από τα Σκόπια στις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο ένταξης της Β.όρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μέρος αυτών των συνολικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Με την ένταξή τους «ΝΑΤΟ – ποιείται» ο βαλκανικός δρόμος μεταφοράς του εμπορίου, περιορίζονται οικονομικές δραστηριότητες των ανταγωνιστών, ενώ επεκτείνεται σε βάθος η περικύκλωση της Ρωσίας.

Στα Βαλκάνια ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ποιος θα πουλήσει τα εξοπλιστικά του προγράμματα, ποιος θα εξασφαλίσει στρατιωτικά στηρίγματα με αντίστοιχες βάσεις και αναπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία, ποιος θα κάνει τις μεγάλες μπίζνες στην περιοχή. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύουν τις βάσεις τους στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία, στο Κόσοβο και στην Ελλάδα φυσικά.

Ήταν φανερό εξαρχής ότι στα σχέδιά τους ιεραρχούν, δίνουν προτεραιότητα στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι κοκορομαχίες που ζήσαμε πριν ένα χρόνο, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η σκόνη που σηκώθηκε για να καλύψει τη στρατηγική τους συμφωνία.

Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε «για συνθήκη ειρήνης των λαών» μέσα στη στρούγκα των λύκων (κοσμοπολιτισμός) και από την άλλη η ΝΔ που μιλούσε για Μακεδονία μία και Ελληνική (εθνικισμός), μια χαρά συναντήθηκαν και συμπράττουν κάτω από τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα. Με το «πράσινο φως» που έδωσαν ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ανέλαβαν πολύ σοβαρές ευθύνες. Είναι και θα είναι υπόλογοι απέναντι στο παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού, για να ζήσει ειρηνικά, με φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΓΕΕΘΑ στη Β. Μακεδονία / Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται ήταν η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ που αποκάλυπτε ότι το σπέρμα του αλυτρωτισμού παραμένει σε αυτήν τη συμφωνία, αλλά όχι στο όνομα, στο οποίο λαθεμένα και σκόπιμα επικέντρωσαν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το όνομα μπορεί να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, όμως αυτό ανατράπηκε σε μεγάλο βαθμό, με την αποδοχή και κατοχύρωση των εννοιών της εθνικότητας του «μακεδόνα» πολίτη και της «μακεδονικής» γλώσσας.

Τα βάσανα και όλα όσα έχουν υποφέρει οι λαοί των Βαλκανίων έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Αυτές είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, οι αλλαγές των συνόρων, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, η υποκίνηση των εθνικισμών.

Το ΝΑΤΟ της χούντας, της εισβολής στην Κύπρο, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, το ΝΑΤΟ που δολοφόνησε και διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία, που δημιούργησε και δημιουργεί τεράστια κύματα προσφύγων με τις εγκληματικές του επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη, δεν αποτέλεσε και δεν θα αποτελέσει συμμαχία ειρήνης.

Η εμπειρία αποδεικνύει ότι καμία ένταξη χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού της.

Όλος ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, να σκεφτούν βαθιά για τις θέσεις, τις προτάσεις που πρόβαλαν τα πολιτικά κόμματα ένα χρόνο πριν και τι πραγματικά δικαιώθηκε απ’ αυτά μέσα στη ζωή και να τα χρησιμοποιήσει ως πολύτιμα συμπεράσματα για το σήμερα και το αύριο.

Συμεωνίδης Γρηγόρης
Αντισμήναρχος (Ι) ε.α.

Δείτε ακόμα...