Βόρεια Μακεδονία: Έσπασαν τα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου «Τσάρος Μπόρις Γ’»

Οχρίδα, Βόρεια Μακεδονία
Φώτο Αρχείου / Οχρίδα, Βόρεια Μακεδονία

Στην Οχρίδα, στη Βόρεια Μακεδονία, άγνωστοι έσπασαν προχτές το πρωί τα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου «Τσάρος Μπόρις Γ’».

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος ξεκίνησε τη δράση του μόλις τον περασμένο Οκτώβρη – με φόντο τις δυσκολίες για την «εξομάλυνση» των σχέσεων ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια που επηρεάζουν την ευρωατλαντική πορεία όλης της περιοχής.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί και στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) τον Ιούνη, με αφορμή τη λειτουργία του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου «Ιβάν Μιχάιλοφ».

Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν εσκεμμένα τις προσπάθειες για τη δημιουργία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας ως βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και επέκρινε ειδικά τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια (Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE) επειδή «ζητά ήδη ανοιχτά το άμεσο κλείσιμο των βουλγαρικών συλλόγων μόνο και μόνο επειδή είναι βουλγαρικοί, ανεξαρτήτως του πώς ονομάζονται».

Δήλωσε δε πεπεισμένο ότι «η αντίδραση των αρχών (της Βόρειας Μακεδονίας) σε αυτό το περιστατικό και σε άλλες μισαλλόδοξες ενέργειες θα αποτελέσει ένδειξη της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ».

Δείτε ακόμα...