Β. Μακεδονία: Νέα επίθεση, αυτήν τη φορά με πυροβολισμούς, στα γραφεία του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Οχρίδα

Από τα εγκαίνια του Συλλόγου «Βόρις Γ΄»

’Αγνωστοι προκάλεσαν νέες ζημιές, το βράδυ της Τετάρτης, στα γραφεία του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου «Τσάρος Μπόρις Γ’» στην Οχρίδα. Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε το αστυνομικό τμήμα Οχρίδας, αυτήν τη φορά οι ζημιές προκλήθηκαν από πυροβολισμούς στα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου.

Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά επίθεση στα γραφεία του βουλγαρικού συλλόγου από τη λειτουργία τους, στις αρχές Οκτωβρίου.

Τη νέα επίθεση καταδίκασε έντονα το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. «Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την πράξη βανδαλισμού που έλαβε χώρα χθες βράδυ, 23 Νοεμβρίου, εξ αιτίας της οποίας οι εξωτερικοί υαλοπίνακες συλλόγου πολιτών στην Οχρίδα υπέστησαν ζημίες και μάλιστα με τη χρήση όπλου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

«Τέτοιου είδους περιστατικά είναι εντελώς απαράδεκτα, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ενισχύουν τις παρωχημένες αντιλήψεις που αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε τις διωκτικές αρχές της χώρας να λάβουν άμεσα μέτρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και να προβούν σε πρόσθετες προληπτικές ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων συλλόγων πολιτών στη χώρα.

Έντονη αντίδραση της Σόφιας

Τη νέα αυτή επίθεση καταδίκασε έντονα και το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε με όπλο.

Αναφέρει ακόμη ότι έλαβε υπόψη την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι αρχές στη Σόφια αναμένουν τα αρμόδια όργανα της Βόρειας Μακεδονίας να λάβουν το συντομότερο δυνατόν μέτρα, ώστε να εντοπίσουν τους δράστες της εγκληματικής αυτής πράξης κατά της λέσχης «Τσάρος Μπόρις Γ» και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, «MIA», η πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, Αγκνέσα Ρούσι, πρόκειται να κληθεί σήμερα στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να της επιδοθεί αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «μία απολύτως απαράδεκτη ενέργεια, χαρακτηριστική του επιθετικού κλίματος κατά της Βουλγαρίας και των Βούλγαρων που καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες στη Βόρεια Μακεδονία».

Ο βουλγαρικός σύλλογος «Τσάρος Μπόρις Γ’» στην Οχρίδα εγκαινιάστηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού, κυρίως λόγω της ονομασίας που φέρει, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τον εκτοπισμό και εξόντωση στα στρατόπεδα θανάτου της Τρεμπλίνκα και του Μαϊντάνεκ, 7.144 Εβραίων της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Μπόρις Γ’ (1894 – 1943) ήταν ο προτελευταίος Τσάρος (Βασιλιάς) της Βουλγαρία και το 1941 συμμάχησε με τον ναζιστικό άξονα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...