Βόρεια Μακεδονία: Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

Σε «μίνι» ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προέβη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με εναλλαγή δύο αλβανικών κομμάτων σε αυτήν, στο πλαίσιο ενδοαστικών διεργασιών στο φόντο των των παζαριών και των προωθούμενων συμβιβασμών με τη Βουλγαρία και με επίδικο την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ.

Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ότι σε αυτό εισέρχεται το μέχρι χθες αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με τρεις υπουργούς (Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης), ενώ εκτός κυβέρνησης μένει το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», το οποίο ήλεγχε τρία υπουργεία (Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης και υπουργείο άνευ χαρτοφυλακίου για θέματα της Διασποράς).

Στη νέα κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει ο μέχρι χθες υπουργός Περιβάλλοντος, Νάσερ Νουρεντίνι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) ο οποίος αντικαθίσταται από την Κάγια Σούκοβα, η οποία προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης εγκρίθηκαν από τη Βουλή με 65 ψήφους (από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής).

Ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αναγγέλοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προκειμένου να ενδυναμωθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν φαίνεται να τον δικαιώνει, καθώς υπέρ του νέου κυβερνητικού σχήματος τάχθηκαν 65 βουλευτές, ενώ το προηγούμενο σχήμα είχε την υποστήριξη 64 βουλευτών.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE καταψήφισε το νέο κυβερνητικό σχήμα και επανέλαβε το αίτημά του για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Δείτε ακόμα...