Βόρεια Μακεδονία: «Σωστό για την ειρήνη…» η ένταξή στην ΕΕ (!)

Βόρεια Μακεδονία - Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΕ

«Το σωστό για την ειρήνη και την ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία» είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ισχυρίστηκε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τα Σκόπια όπου παραβρέθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής για την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού» μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο να αρθεί το βέτο της Σόφιας και να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι «το μέλλον της χώρας σας βρίσκεται στην ΕΕ. Και η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς τη Βόρεια Μακεδονία», καλώντας τους βουλευτές να εγκρίνουν την ευρωενωσιακή πρόταση, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ευρωατλαντικής πορείας όλων των Δυτικών Βαλκανίων (υπενθυμίζεται ότι άρρηκτα δεμένη με αυτή των Σκοπίων είναι διαδικαστικά και η ενταξιακή πορεία των Τιράνων).

«Εμείς σας θέλουμε στην ΕΕ», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «διμερή θέματα, όπως ιστορικά ζητήματα, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη». Οπως φάνηκε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή, ζητήματα αλυτρωτισμών, εθνικισμών κ.τ.λ., «κουκουλώνονται» ή «ξεσκεπάζονται» κατά το δοκούν, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και μέρες – με πρωταγωνιστή το αντιπολιτευόμενο VMRO – συνεχίστηκαν και χτες, έξω και από τη Βουλή στα Σκόπια, με συνθήματα όπως «Τελεσίγραφα – ΟΧΙ, ευχαριστούμε» και «Ποτέ Βόρεια, πάντα Μακεδονία».

Η συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας. Για την έγκριση της πρότασης της ΕΕ από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, την πρόταση αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 70 από τους 120 βουλευτές, βασικά οι προερχόμενοι από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και όλα τα αλβανικά κόμματα. Από κει και πέρα, ωστόσο, οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η ευρωενωσιακή πρόταση απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που πιθανότατα να μην υπάρχει στο παρόν Κοινοβούλιο.

Δείτε ακόμα...