Βόρεια Μακεδονία: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στα Σκόπια και τη Σόφια

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στα Σκόπια και τη Σόφια προκάλεσε το μήνυμα Βούλγαρου ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO, ο οποίος δήλωσε πως οι Σλαβομακεδόνες είναι απλώς «προσωρινοί κυβερνήτες» καθώς «η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική».

Η κυβέρνηση των Σκοπίων απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στη Σόφια, η οποία καταδίκασε μεν το μήνυμα αλλά αντεπιτέθηκε, επαναφέροντας το θέμα της διένεξής τους για «τις δυσφημιστικές δημοσιεύσεις της Σλοβενικής ΜΚΟ «Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή και Βαλκανικών Σπουδών-Ifimes»».

Στη διαμάχη παρενέβη η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας- ΕΕ, το οποίο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του «για τις εδαφικές αξιώσεις» που προβάλλονται στο βίντεο του Βούλγαρου ευρωβουλευτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας σχετικά με βίντεο του ευρωβουλευτή και αναπληρωτή προέδρου του VMRO Ανγκέλ Τζαμπάζκι, ανέφερε η NovaTV των Σκοπίων.

«Θα ενημερώσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμβάθυνση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: in.gr

Δείτε ακόμα...