Βόρειος Αρκτικός Κύκλος: Πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσία – ΗΠΑ

Βόρειος Αρκτικός Κύκλος - Αλάσκα
Βόρειος Αρκτικός Κύκλος – Αλάσκα / Πηγή: Pexels

Οξύνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ στην Αρκτική, εξαιτίας του πλούσιου υπεδάφους και των εμπορικών διαδρομών που αναμένεται να ανοίξουν από το λιώσιμο των πάγων και ενώ άλλοι «παίκτες», όπως η Κίνα, διεκδικούν μερίδιο της «πίτας».

Ο Ρώσος Πρέσβης κατηγορεί τις ΗΠΑ

Τη Δευτέρα ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία, Βλαντιμίρ Μπάρμπιν, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι προκαλεί αντιπαράθεση στην Αρκτική «ευελπιστώντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν την επικυριαρχία σε αυτό το τμήμα του κόσμου», όπου η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Οι ΗΠΑ δίνουν 12,1εκ. $ στη Γροιλανδία (Δανική κτήση)

Αφορμή για τη δήλωση αυτή στάθηκε η αμερικανική ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα για οικονομική ενίσχυση 12,1 εκατ. δολαρίων προς τη Γροιλανδία (ημιαυτόνομο τμήμα του Βασιλείου της Δανίας), στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών δεσμών και για την υποστήριξη των ερευνών της χώρας για ορυκτούς πόρους.

Με μήλο της έριδος την Αρκτική

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Δανία, Κάρλα Σαντς, είχε χαρακτηρίσει τις ρωσικές δραστηριότητες στην Αρκτική «επιθετικές» και «πρόκληση για τις ειρηνευτικές φιλοδοξίες της Δύσης».

Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην Αρκτική, ιδίως μετά τις επικρίσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τον περσινό Μάη, απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προσφερθεί …να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από τη Δανία.

Τα Ρώσικα σχέδια

Η Ρωσία προωθεί φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή λιμένων κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μέσω ενός εμπορικού δρόμου συντομότερου από τη διώρυγα του Σουέζ, και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία.

Η Κίνα συνορεύει… με την Αρκτική!

Η Κίνα αυτοχαρακτηρίζεται ως έθνος που συνορεύει με την Αρκτική. Επίσης ενθαρρύνει επιχειρήσεις να κατασκευάσουν υποδομές στην Αρκτική, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της με τίτλο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού». Πρόταση κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας να συμβάλει στην επέκταση τριών αεροδρομίων στη Γροιλανδία αποκλείστηκε έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, στενού συμμάχου της Δανίας.

Προμαχώνας για τις ΗΠΑ η Γροιλανδία (Δανία)

Η Γροιλανδία βρίσκεται σε στρατηγική θέση για τον αμερικανικό στρατό και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων του, καθώς η συντομότερη πορεία από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική διέρχεται από την αρκτική νήσο.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...