Βόρειος Ειρηνικός Ωκεανός: Πολεμικές ασκήσεις από ΗΠΑ και Ιαπωνία σε ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία

Αμερικανικά F-22
Αμερικανικά F-22

Περισσότερα από 50 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα κοινές ασκήσεις, κάνοντας επίδειξη δύναμης εν μέσω της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Κίνα και τη Ρωσία.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν δώδεκα από τα μαχητικά F-22 stealth, τέσσερα F-35 και 13 F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, καθώς και 20 ιαπωνικά μαχητικά F-15 και F-2 και τρία αμερικανικά αεροσκάφη αναγνώρισης και υποστήριξης.

Τα ιαπωνικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις τακτικές τους δεξιότητες και την «ικανότητα κοινής αντίδρασης», υποστήριξε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στα νησιά Νανσέι, το πλησιέστερο ιαπωνικό έδαφος στην Ταϊβάν και κοντά στα νησιά Σενκάκου, την αλυσίδα ακατοίκητων νησιών που διεκδικεί και η Κίνα, η οποία τα αναφέρει ως Ντιαογού.

Αυτή η άσκηση διεξήχθη για «να ενισχύσει την ικανότητα της Ιαπωνικής-ΗΠΑ Συμμαχίας για αποτελεσματική αποτροπή», ανέφερε η ιαπωνική δήλωση.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Τόκιο είπε ότι συνολικά οκτώ κινεζικά και ρωσικά πλοία εντοπίστηκαν σε ύδατα κοντά στην Ιαπωνία.

Ένας ρωσικός στολίσκος πέντε πλοίων έπλευσε κοντά σε ιαπωνικά νησιά για μια εβδομάδα, από το Χοκάιντο στα βόρεια έως την Οκινάουα στο νότο, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο τύπου.

Πηγή: CNN

Δείτε ακόμα...