Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η Ρωσική Πρεσβεία επιβεβαίωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τον Schmidt ως νέο Ύπατο Εκπρόσωπο

Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Φώτο Αρχείου / Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Damir Bosnjak @damirphoto

Η ρωσική πρεσβεία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη επιβεβαίωσε την προηγούμενη στάση της ότι η εντολή του Christian Schmidt, ο οποίος υπηρετεί ως Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β -Ε, είναι «παράνομη» επειδή «η αρχή της συναίνεσης δεν τηρήθηκε κατά την πρόταση της υποψηφιότητάς του, ούτε υπήρξε έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ωστόσο, οι πρεσβείες της Ρωσίας και της Κίνας εξέδωσαν διπλωματικά σημειώματα, απορρίπτοντας τον διορισμό του Schmidt.

Η ρωσική πρεσβεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το σημείωμα της κινεζικής πρεσβείας στη Β-Ε σχετικά με τη μη αποδοχή της νομιμότητας του Schmidt ως νέου Ύπατου εκπροσώπου στη Β-Ε αντιπροσωπεύει τη βασική θέση της Κίνας, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, της οποίας η δομή υποστήριξης είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών».

Η πρεσβεία σχολίασε την κριτική που δέχεται για τη θέση της στις υπηρεσίες του Schmidt, λέγοντας ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουν τους κανόνες και τις δραστηριότητες του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης, του οργανισμού της διεθνούς κοινότητας που διορίζει τον Ύπατο Εκπρόσωπο.

«Ορισμένα έγγραφα – η Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Β-Ε, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα έγγραφα του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του και, τελικά, η καθιερωμένη πρακτική – προβλέπουν μια διαδικασία εκλογής Ύπατου Εκπροσώπου», ανέφερε η πρεσβεία στο Facebook.

Η Πρεσβεία υποστηρίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της PIC διορίζει Ύπατους Εκπροσώπους αποκλειστικά με συναίνεση και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιβεβαιώσει τον διορισμό.

«Είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία στην οποία οι Δυτικοί εταίροι μας επέμεναν πάντα. Και είναι σαφές γιατί. Κάθε φορά, έπρεπε να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο Ύπατος Εκπρόσωπος να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το οπλοστάσιο των εξουσιών του. Όσον αφορά τη συναίνεση, υπενθυμίζουμε ότι αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε ακόμη και σε σχέση με τον (πρώην Ύπατο Εκπρόσωπο) Paddy Ashdown, με την υποψηφιότητα του οποίου η Μόσχα δεν συμφωνούσε αρχικά», ανέφερε η πρεσβεία.

Πηγή: ibna

Δείτε ακόμα...