Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Νέες δηλώσεις περί απόσχισης της «Σερβικής Δημοκρατίας»

Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας
Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας / Πηγή: Eurokinissi

Την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ιμπεριαλιστικά κέντρα αξιοποιούν μεταξύ άλλων σχέδια αλλαγής συνόρων, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι νέες αποσχιστικές δηλώσεις του ηγέτη των Σερβοβόσνιων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μ. Ντόντικ.

Μιλώντας σε εκδήλωση, την περασμένη Κυριακή, ο Ντόντικ επανήλθε σε δηλώσεις περί απόσχισης της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS) από το «ενιαίο» προτεκτοράτο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (η RS είναι η μία από τις δύο οντότητες του κράτους, η άλλη είναι η «Ομοσπονδία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης»), υποστηρίζοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν εάν η RS εκφράσει τη θέλησή της, τη λαϊκή θέληση, να σχηματίσει τη δική της χώρα, διότι δεν μπορούμε να ζήσουμε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία μας στραγγαλίζει και απειλεί τις ελευθερίες μας».

Επαναφέροντας τα σχέδια περί «Μεγάλης Σερβίας», μίλησε για το ενδεχόμενο «να ανακηρύξουμε την RS (ανεξάρτητη) χώρα και να την ενώσουμε με τη Σερβία», συμπληρώνοντας ότι «δεν φτιάχνουμε μια χώρα στο έδαφος κάποιου άλλου. Αυτή είναι η χώρα μας, η ιδιοκτησία μας, η ελευθερία μας».

Είπε ακόμα ότι «δεν τρέφουμε κακία για τους Βόσνιους και τους Κροάτες, αλλά το μήνυμά μου προς αυτούς είναι “αφήστε μας ήσυχους, δεν μπορούμε να είμαστε μαζί”».

Θυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο, ο Ντόντικ είναι πλέον πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας».

Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, έσπευσε να σχολιάσει ότι οι Σέρβοι δεν πρέπει πλέον να χωρίζονται σε Σέρβους της Κροατίας ή της Βοσνίας, «επειδή είμαστε ένας και ο ίδιος λαός».

Εντονα αντέδρασαν τα δύο (μη σερβικής καταγωγής) μέλη του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Ο (μουσουλμάνος) Βόσνιος, Ντ. Μπετσίροβιτς, μίλησε για «εγκληματικό σχέδιο που στοχεύει κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης», ζητώντας από το Βελιγράδι να πάρει αποστάσεις.

Ο Κροάτης, Ζ. Κόμσιτς, κατήγγειλε σχέδια για την «προσάρτηση μέρους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης» στη Σερβία, προσθέτοντας ότι «ήταν ένας στόχος κατά τη διάρκεια του πολέμου που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν, αλλά βλέπουμε ότι δεν τον έχουν εγκαταλείψει».

Δείτε ακόμα...