Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Οι ΗΠΑ επέκτειναν τις κυρώσεις τους εναντίον πολλών πολιτικών

Πρεσβεία ΗΠΑ στο Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Φώτο Αρχείου / Πρεσβεία ΗΠΑ στο Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη / Πηγή: usembassy

Οι ΗΠΑ επέκτειναν τις κυρώσεις τους εναντίον πολλών πολιτικών που ζουν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (Β-Ε). Σ’ αυτές συμπεριέλαβαν και τον Σέρβο μέλος και Προέδρου της προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τους Nikola Špirić, Ante Jelavić, Momčilo Mandić, Biljana Plavsić και Amir Zukić, γράφει ο Glas Amerike.

Οι κυρώσεις φέρεται να είναι μέτρα που μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα από τις αμερικανικές αρχές και αντιπροσωπεύουν μια «μεσότητα» μεταξύ δύο άκρων: διπλωματικές διαπραγματεύσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιβάλουν οικονομικές, εμπορικές και άλλες μορφές κυρώσεων σε ιδιώτες, επιχειρήσεις ή κράτη, σύμφωνα με τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, και στην πράξη εφαρμόζονται συνήθως με τη μορφή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, κατάσχεση ακινήτων στις ΗΠΑ ή επιχειρηματικές απαγορεύσεις.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται από το Υπουργείο Οικονομικών και μπορούν να εισαχθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου, με την έγκριση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, για παράδειγμα, επέβαλε κυρώσεις στους Amir Zukić και Nikola Špirić, ενώ άλλες κυρώσεις επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC).

Η ανάλυση των δεδομένων του OFAC δείχνει ότι κυρώσεις κατά προσώπων και νομικών προσώπων από τη Β-Ε επιβλήθηκαν για διάφορους λόγους, με περίπου 113 κυρώσεις εναντίον 108 ατόμων, τεσσάρων εταιρειών και ενός πολιτικού κόμματος.

Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Φώτο Αρχείου / Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Damir Bosnjak @damirphoto

Ένας μεγάλος αριθμός εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο «Βαλκάνια», στον οποίο 105 από τα 193 άτομα, εταιρείες ή οργανώσεις από το έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας δηλώνουν τόπο γέννησης ή έδρα στη Β-Ε.

Σύμφωνα με το B92, περισσότεροι από τους μισούς (67) φέρουν κυρώσεις λόγω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μερικοί από αυτούς που τιμωρούνται στη βάση αυτή είναι οι Tihomir Blaškić, Momčilo Krajišnik, Milan Lukić και Ratko Mladić.

Ο Blaškić καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης από τη Χάγη, ο Krajišnik σε 20 και ο Lukić σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Mladić καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την πρωτοβάθμια ετυμηγορία και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προσφυγής.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον Ante Jelavić, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και πρώην μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Wolfgang Petrić το 2001 μετά από απόπειρα χρήσης των αρχών της Βόννης για τη δημιουργία Ομοσπονδιακής μονάδας της Κροατίας στη Β-Ε και παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

Πηγή: ibna

Δείτε ακόμα...