Βουλευτικές Εκλογές στη Βουλγαρία: Αναδιάταξη στο αστικό σκηνικό στο όνομα της “καταπολέμησης της διαφθοράς”

Άποψη του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου
Άποψη του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου / Πηγή: wikipedia

Βουλευτικές εκλογές, για 3η φορά φέτος (μετά τον Απρίλη και τον Ιούλη), έγιναν την Κυριακή στη Βουλγαρία. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το νεοσύστατο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», το οποίο συγκρότησαν τον Σεπτέμβρη οι Κιρίλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ, πρώην στελέχη επιχειρήσεων.

Με καταμετρημένο το 99,51% των ψήφων (και τη συμμετοχή κοντά στο 39,1%), το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» έλαβε 25,65% και ακολουθεί το κεντροδεξιό GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, με 22,8%.

Ακολουθούν: Το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (συσπειρώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τουρκική καταγωγή) με 12,9%. Οι Σοσιαλιστές (BSP) με 10,3%. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ) του τηλεπαρουσιαστή Σλ. Τριφόνοφ, που στις εκλογές του Ιούλη είχε έρθει πρώτο με πάνω από 23% και τώρα περιορίζεται σε μόλις 9,5%. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 6,3%, κ.λπ. Ενώ για πρώτη φορά στη Βουλή, μπαίνει και το φιλορωσικό κόμμα της «Αναγέννησης».

Η ηγεσία του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» προέκρινε σε όλη την προεκλογική περίοδο την «εξάλειψη της διαφθοράς», θέμα που όλη την τελευταία διετία κυριάρχησε ως κριτική κατά της κυβέρνησης του GERB, εν μέσω πυκνών διεργασιών σε όλα τα Βαλκάνια, με βασικό θέμα και την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή (βλέπε και διμερείς διαφορές Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, που έχουν «παγώσει» την ένταξη των Σκοπίων αλλά και των Τιράνων στην ΕΕ).

Πετκόφ και Βασίλεφ έχουν δηλώσει «έτοιμοι για συμβιβασμούς» και «πολύ ανοιχτοί στον διάλογο» για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώτος (που ήταν υπουργός Οικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Μάη έως τον Σεπτέμβρη), «αριστερά, κέντρο ή δεξιά, μικρή σημασία έχει».

Παράλληλα, την Κυριακή έγινε και ο α’ γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ (που εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος», αλλά έχει τη στήριξη κομμάτων όπως το PSB) προηγήθηκε με 49%, έναντι 24% που έλαβε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αν. Γκερτζίκοφ, που στηρίζεται από το GERB. Ο Ράντεφ – που ύψωσε ιδιαίτερα την κριτική του κατά του GERB την τελευταία χρονιά – έσπευσε να δηλώσει ότι «τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πλέον την επιτακτική αποστολή να σχηματίσουν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση κατά της διαφθοράς».

Πηγή: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...