Βουλγαρία: Δεν θα κατατεθεί σχέδιο προϋπολογισμού

Άποψη του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου
Άποψη του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου / Πηγή: wikipedia

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 στο Κοινοβούλιο, δήλωσε χτες η υπουργός Οικονομικών, Ροσίτσα Βέλκοβα, αλλά θα προτείνει παράταση του προϋπολογισμού του 2022 για τη νέα χρονιά, μέχρι να αναλάβει επίσημα το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού, με δημοσιονομικό έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ και νέο χρέος περίπου 16 δισ. λέβα (8 δισ. δολάρια). Η Βέλκοβα είπε ότι μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να εργαστεί πάνω σε αυτό το σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις (πρόωρες και τέταρτες, σε λιγότερο από μια 2ετία) βουλευτικές εκλογές στις 2 Οκτώβρη, κανένα κόμμα δεν έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, ενώ οι ενδοαστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που αναδείχθηκαν στη Βουλή δεν είναι εύκολες.

Η Βέλκοβα επέλεξε ακόμα να τονίσει ότι δεν θα παρουσιάσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο που θα παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της ΕΕ και θα απειλεί τα σχέδια της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Επίσης, ότι δεν θα προτείνει ένα σχέδιο εντός του ορίου ελλείμματος 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ, επειδή – όπως ανέφερε – κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγάλες περικοπές δαπανών.

Το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (η κυβέρνηση του οποίου συνέταξε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022) αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης για το 2023 και υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του εν λόγω έτους θα μπορούσε να έχει μικρότερο έλλειμμα, χωρίς να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...