Βουλγαρία: Διαπραγματεύσεις με τα «ευρωατλαντικά κόμματα» προτάσσει ο Μπορίσοφ

Βουλγαρία-Μπορίσοφ
Πηγή: Eurokinissi

Ετοιμος να διαπραγματευτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας δήλωσε χτες ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB, Μπ. Μπορίσοφ, που ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Βουλγαρία.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, θα εστιάσει στην προσπάθεια για διαμόρφωση κυβέρνησης μεταξύ «ευρωατλαντικών κομμάτων», ενώ υποστήριξε ότι δεν θα τεθεί ως προϋπόθεση να αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργία, ή κάποιο υπουργείο.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα στη Βουλγαρία είναι ποιος βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και ποιος όχι, αυτό ας είναι το πρώτο θέμα στο οποίο ανοιχτά θα θέσουμε τις απόψεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά, με φόντο την όξυνση της κόντρας για τη γεωπολιτική επιρροή Δύσης – Ρωσίας και στα Βαλκάνια.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «το GERB θα προτείνει μια ομάδα επαφής, διαπραγματευτικές ομάδες που θα προσκαλέσουν άτομα αναμφισβήτητης φήμης πάνω σε διάφορα θέματα, ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση», αναφερόμενος με αυτόν τον τρόπο στους υψηλούς τόνους που κυριάρχησαν όλους τους τελευταίους μήνες στη χώρα, εξαιτίας και διαφωνιών για τους όρους συστράτευσης στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

Ακόμα, είπε ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών – έπειτα από τέσσερις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια – δεν θα οδηγούσε σε διαφορετικά αποτελέσματα, προτείνοντας «σε όλους να σκεφτούν και να προσπαθήσουν να δουν πώς θα είναι τα πράγματα έπειτα από δύο ή τρεις μήνες. Είμαι έτοιμος για κάθε είδους συμβιβασμό και παραχώρηση στο όνομα του λαού».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι προχτές ξεκίνησαν οι ασκήσεις «European Spartan Exercise 2022» και «Triton-2022».

Είναι η 5η φορά που η Σόφια φιλοξενεί την «European Spartan Exercise 2022», στην οποία συμμετέχουν πληρώματα από την Πολεμική Αεροπορία Βουλγαρίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας. Πρόκειται να διαρκέσει ως τις 14/10 και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και «πτήσεις σε χαμηλό ύψος, τεχνικές πτήσεις με διάφορα σενάρια, όπως και καθήκοντα για την απόκρουση συστημάτων αεράμυνας».

Η ναυτική άσκηση «Triton» διεξάγεται για 2η συνεχή χρονιά και περιλαμβάνει και άτομα ειδικευμένα στην εξουδετέρωση και τις εκρήξεις πυρομαχικών υποβρυχίων. Σε αυτή συμμετέχουν δύτες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και ΗΠΑ. Διεξάγεται στη ναυτική βάση της Βάρνας και θα διαρκέσει ως τις 7/10. Παρατηρητές έχουν προσκληθεί από Ιταλία και Γαλλία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...