Βουλγαρία: «Διευκρινίσεις» για τα «κοινά συμφέροντα του ΝΑΤΟ» και τη σχέση με τη Ρωσία

Ενδεικτικές των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που «φουντώνουν» για τις ισορροπίες στα Βαλκάνια είναι οι τοποθετήσεις και «διευκρινίσεις» στελεχών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με φόντο την όξυνση των προσπαθειών για την ευρωατλαντική «ενσωμάτωση» της περιοχής, αλλά και των σχεδιασμών ΚίναςΡωσίας να βαθύνουν τη διείσδυσή τους σε αυτή.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν υπάρχουν «οι απαραίτητες προϋποθέσεις που δικαιολογούν μια απόφαση για ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων» του ΝΑΤΟ στη βουλγαρική επικράτεια -και μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού- ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Στ. Γιάνεφ σε νέα του συνέντευξη ανέφερε ότι «η Βουλγαρία είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν πρέπει να κυβερνάται με αποφάσεις άλλων». Μιλώντας στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) είπε ότι η πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα «δεν είναι ακόμη η εθνική θέση» και πρόσθεσε: «Αυτό που εννοούσα ήταν ότι η εθνική μας θέση πρέπει να υποστηρίζεται από ορθή λογική, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον, και βέβαια θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ». Αυτό που επιδρά, βέβαια, είναι οι σχέσεις που διατηρεί η Σόφια με τη Μόσχα, καθώς το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάπτυξης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία συναντά – όπως είναι αναμενόμενο – την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Ενδεικτικές είναι όμως και άλλες τοποθετήσεις, όπως του Βούλγαρου πρέσβη σε Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν, Ντ. Αμπατζίεφ, ο οποίος σε άρθρο του επισημαίνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι σημαντική για τη Βουλγαρία, αλλά η ασφάλεια και η ανεξαρτησία μας προϋποθέτουν να αναζητήσουμε επιλογές και εναλλακτικές. Δεν θα μπορούμε να είμαστε αληθινά ανεξάρτητοι αν είμαστε ο πιο αδύναμος εταίρος σε μια διαρκή κατάσταση εξάρτησης από τη Ρωσία για τις ενεργειακές μας ανάγκες…».

Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «αυτήν τη στιγμή η Βουλγαρία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, όπως και άλλες χώρες που εξαρτώνται σοβαρά από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Αυτό που θα κάνουμε όσον αφορά την ενεργειακή μας ασφάλεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια, και θα επηρεάσει πολύ την ασφάλεια και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...