Βουλγαρία: Εγκρίθηκε αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία εν μέσω αντιθέσεων

Αυτοκινούμενο Αντιπυραυλικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή S300 στο Κίεβο, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Αυτοκινούμενο Αντιπυραυλικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή S300 στο Κίεβο, Ουκρανία

Τη δωρεά πυραύλων S-300 στην Ουκρανία ενέκρινε η Bουλή της Βουλγαρίας, μετά από τρίωρη συζήτηση και ψηφοφορία που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμά της, εν μέσω διαφωνιών που έφεραν ξανά στο προσκήνιο ενδοαστικές αντιθέσεις για τους όρους της εμπλοκής της Σόφιας στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Με την κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρόταση για τους S-300 κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του κεντροδεξιού GERB, της συμμαχίας «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» – Δημοκρατική Βουλγαρία και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που αθροιστικά συγκεντρώνουν 168 από τις 240 έδρες του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βουλγαρικών ΜΜΕ (π.χ. «Sofia Globe») «χωρίς επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι δημοσιογράφοι έμαθαν από τον βουλευτή του “Κινήματος” Ντελιάν Πεεφσκι ότι η πρόταση εγκρίθηκε, με το φιλορωσικό κόμμα “Vuzrazhdane” να δηλώνει αντίθετο και το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) να εγκαταλείπει την αίθουσα στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης». Το BSP είχε καταγγείλει το νομοσχέδιο από πριν ως «εθνική προδοσία».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Ράντεφ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τη Βουλή ότι συμπεριφέρονται ως «δωρητές σε ξένους στρατούς», θέτοντας σε κίνδυνο την ισχύ των βουλγάρικων Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Χρ. Γκάντεφ, υποστήριξε ότι «πρόκειται για ελαττωματικούς πυραύλους εδάφους – αέρος S-300 που η Βουλγαρία δεν μπορεί να τους επισκευάσει, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό». Σύμφωνα με ειδικούς, η Ουκρανία θα μπορεί να επιδιορθώσει τους πυραύλους ή να πάρει ανταλλακτικά από αυτούς.

Δείτε ακόμα...