Βουλγαρία: Επανεκλέχτηκε ο Ράντεφ ζητώντας «ρεαλισμό» στην εξωτερική πολιτική

Ο Ρούμεν Ράντεφ

Πρόεδρος της Βουλγαρίας επανεκλέχτηκε μετά το β’ γύρο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο Ρούμεν Ράντεφ, που έλαβε το 66,7% των ψήφων, έναντι 31,8% του Αναστάς Γκερτζίκοφ (που είχε τη στήριξη του κεντροδεξιού GERB). Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε μόλις το 34,8%.

Ο Ράντεφ – πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που εκλέχτηκε πρώτη φορά στο αξίωμα το 2017 – «κατέβηκε» ως «ανεξάρτητος» αλλά είχε τη στήριξη μεταξύ άλλων και του Σοσιαλιστικού κόμματος, επικεντρώνοντας στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», στηρίζοντας και τις διαδηλώσεις που την τελευταία 2ετία είχαν γίνει κατά της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ (του GERB).

Από την άνοιξη (που έχουν γίνει τρεις φορές βουλευτικές εκλογές) ο Ράντεφ πρωτοστάτησε στην ανάδειξη «άφθαρτων» πολιτικών, όπως οι Κιρίλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ (σ. σ. υπηρέτησαν ως μέλη υπηρεσιακών κυβερνήσεων) οι οποίοι το Σεπτέμβρη πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της «Συμμαχίας για την Αλλαγή», που επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Νοέμβρη και πλέον διαπραγματεύονται με άλλα κόμματα το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Πετκόφ προ ημερών ζήτησε ουσιαστικά υπερψήφιση του Ράντεφ, καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «εκείνον που ξεκίνησε την αλλαγή».

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο Ράντεφ δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να είσαι ρεαλιστής στην εξωτερική πολιτική», εκτιμώντας ότι «οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν (σ. σ. στη Ρωσία) λόγω της Κριμαίας και της Ουκρανίας δεν έχουν αποφέρει αποτέλεσμα» αλλά και δηλώνοντας ότι η Κριμαία είναι «σήμερα ρωσική». Το ουκρανικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε στο Βούλγαρο πρέσβη στο Κίεβο, ζητώντας από το Ράντεφ να ανακαλέσει τις δηλώσεις που – όπως είπε – έρχονται σε αντίθεση «με την επίσημη θέση της Σόφια για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του». Η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις δηλώσεις Ράντεφ προσθέτοντας ότι «ΗΠΑ, G7, ΕΕ και ΝΑΤΟ είμαστε όλοι ξεκάθαροι και ενωμένοι στη θέση μας ότι, παρά την προσπάθεια προσάρτησης της Ρωσίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Σημειωτέον ότι το Ράντεφ έσπευσε να συγχαρεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε ότι σε τηλεφωνική τους συνομιλία «συμφωνήσαμε πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν μέσω διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης να αναζητούμε λύσεις και αμοιβαία κατανόηση για την εξεύρεση λύσεων για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...