Βουλγαρία: Επιστράφηκε άμεσα η δεύτερη διερευνητική εντολή

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Στη Βουλγαρία, μπορεί στα τέλη Ιούνη η Βουλή να ενέκρινε την άρση του βέτο κατά της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι θολή η συνέχεια στις συνομιλίες με τα Σκόπια, με δεδομένη τη δυσκολία σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο νέας, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μεγαλώνει συνεχώς. Χτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό GERB (του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ) αρνήθηκε να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Ράντεφ.

Είχε προηγηθεί η αδυναμία του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (πρώτου στις εκλογές του Δεκέμβρη και βασικού κόμματος στον μέχρι πρόσφατα κυβερνητικό συνασπισμό) να συγκεντρώσει πλειοψηφία για νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει και μια τρίτη, τελευταία, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποια άλλη κοινοβουλευτική δύναμη επιλέξει εκείνος. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η «Δημοκρατική Βουλγαρία» αλλά και το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ) δηλώνουν πρόθυμα να διεξαγάγουν σχετικές συνομιλίες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...