Βουλγαρία -Exit Polls: Ο Ρ. Ράντεφ εκ νέου Πρόεδρος

Ο Ρούμεν Ράντεφ φαίνεται πως θα βρεθεί ξανά στην προεδρία της Βουλγαρίας, αφού σύμφωνα με τα exit polls οδεύει προς την νίκη κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βουλγαρία, συγκεντρώνοντας το 63% έως 65% των ψήφων. 

Εν μέσω πολιτικής κρίσης στη γείτονα, με φόντο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια, ο Ρ. Ράντεφ (που εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος», αλλά έχει τη στήριξη κομμάτων όπως το σοσιαλδημοκρατικό PSB) στον πρώτο γύρο προηγήθηκε με 49%, έναντι 24% που έλαβε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αν. Γκερτζίκοφ, που στηρίζεται από το κεντροδεξιό GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ. 

Θυμίζουμε πως στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν προ ημερών για 3η φορά φέτος (μετά τον Απρίλη και τον Ιούλη), πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το νεοσύστατο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», το οποίο συγκρότησαν μόλις τον Σεπτέμβρη οι Κιρίλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ, πρώην στελέχη επιχειρήσεων με 25,65% και ακολουθούσε το κεντροδεξιό GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, με 22,8%, ενώ στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά και το φιλορωσικό κόμμα της «Αναγέννησης».

Ο Ράντεφ – που ύψωσε ιδιαίτερα την κριτική του κατά του GERB την τελευταία χρονιά με «προμετωπίδα» τα ζητήματα της διαφθοράς – έσπευδε να δηλώσει τότε ότι «τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πλέον την επιτακτική αποστολή να σχηματίσουν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση κατά της διαφθοράς».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...