Βουλγαρία: Η Σόφια ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Μόσχα

Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρίας - Σόφια
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρίας – Σόφια / Πηγή: mfa.bg

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβλητικές δηλώσεις της πρεσβευτή της Ρωσίας στην Σόφια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα ανακαλέσουμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας στην Ρωσία», είχε προαναγγείλει προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ. «Συνήθως, όταν μια χώρα ανακαλεί τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις, η άλλη ακολουθεί και κάνει το ίδιο» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε συνέντευξή της σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, η ρωσίδα πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα δήλωσε πως ο βουλγαρικός λαός δεν υποστηρίζει τη ρητορική και τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας θεώρησε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «μίλησε στο όνομα του βουλγαρικού λαού», χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά της ρωσίδας πρεσβευτή «μη διπλωματική και ανάρμοστη».

Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Βουλγαρίας στις 3 Μαρτίου η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα είχε παραβάλει την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας με την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον ρωσικό στρατό το 1878, έπειτα από πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.

Η Βουλγαρία, μέλος ου ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει ταχθεί κατά της επέκτασής τους στην ενέργεια και απέχει από την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...