Βουλγαρία: Κάλπες στις 2 Οκτώβρη για 4η φορά σε 2 χρόνια

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Στις 2 Οκτώβρη θα κληθούν (για τέταρτη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια) στις κάλπες οι Βούλγαροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα Βουλή.

Την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ανήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, μετά την πρόσφατη κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στο φόντο της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και της ευρύτερης γεωπολιτικής κόντρας ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός από σήμερα, Τρίτη 2 Αυγούστου, μέχρι τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτώβρη, θα είναι ο πρώην υπουργός Εργασίας Γκάλαμπ Ντόνεφ. Δεν αποκλείεται στο διάστημα αυτό το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο να υιοθετήσει μία πιο «ήπια» τακτική απέναντι στη Μόσχα, ώστε αφενός να επαναληφθούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και αφετέρου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα μετά την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του Κίριλ Πέτκοφ να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Η κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας στην περίπτωση της Βουλγαρίας αντικατοπτρίστηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις των πρεσβειών αμφοτέρων των χωρών.

Την Παρασκευή η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια εξέδωσε ανακοίνωση με χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ρωσίδας πρέσβειρας, Ελεονόρας Μιτροφάνοβα, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπου εξέφρασε «ελπίδες για αναστροφή του κλίματος» στις ρωσο-βουλγαρικές σχέσεις καθώς ο έως πρότινος πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ ήταν μέσα στους πρώτους που αρνήθηκαν να ευθυγραμμιστούν με τη ρωσική απαίτηση για χρήση ενός ειδικού μηχανισμού αυτόματης μετατροπής των πληρωμών στην «Gazprom» σε ρούβλια για την πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου.

Την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια φόρουμ για τον «πόλεμο στην ψηφιακή εποχή» στη Σόφια η (ιρακινής καταγωγής) Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βουλγαρία, Ερο Μουσταφά, δήλωσε δηκτικά ότι «οι πολιτικοί στη Βουλγαρία αξιοποιούν τη ρωσική προπαγάνδα και χειραγώγηση για να έχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη». Υποστήριξε ακόμη ότι πλέον στη Βουλγαρία «πολλοί άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως η Ρωσία δεν έχει τίποτε να τους προσφέρει παρά ψέματα και πολέμους».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...