Βουλγαρία: Προς εκλογές για πέμπτη φορά σε δύο χρόνια βαδίζει η χώρα

Άποψη του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου
Άποψη του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου / Πηγή: wikipedia

Νέες εκλογές είναι στον ορίζοντα στη Βουλγαρία: Είναι πιθανό να είναι οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Οι “Σοσιαλιστές”, με πιο πρόσφατη εντολή του αρχηγού του κράτους Ρούμεν Ράντεφ, δεν μπόρεσαν να βρουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα η αρχηγός του κόμματος Κορνέλια Νίνοβα.

Αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα στον πρόεδρο τη Δευτέρα, είπε. Έτσι, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2022, η τρίτη και, σύμφωνα με το σύνταγμα, τελευταία δυνατή προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης απέτυχε επίσης, καθιστώντας αναγκαίες νέες εκλογές. Η χώρα κυβερνάται επί του παρόντος από ένα προσωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Πριν από τους Σοσιαλιστές, τα δύο ισχυρότερα κόμματα είχαν ήδη αποτύχει να σχηματίσουν κυβέρνηση λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – το κεντροδεξιό κόμμα GERB, το οποίο είχε κερδίσει τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου 2022, και το δεύτερο ισχυρότερο φιλελεύθερο PP του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος Ράντεφ πρέπει τώρα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές – πιθανότατα για τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Πηγή: ORF, ΕΡΤ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...