Βουλγαρία: Σχέδια για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Κυβερνητικά κτίρια - Σόφια, Βουλγαρία
Φώτο αρχείου / Κυβερνητικά κτίρια – Σόφια, Βουλγαρία / Πηγή: Alex Alishevskikh – Sofia

Συνεχίζεται η αναπροσαρμογή του πολιτικού σκηνικού στη Βουλγαρία μετά τις εκλογές. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά την επικράτηση του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «είναι απίθανο να το πετύχει».

Μετά την άνοδο των ποσοστών των αντιπολιτευόμενων κομμάτων που το κατηγορούν ότι έχει αποτύχει να εξαλείψει φαινόμενα διαφθοράς, το κεντροδεξιό GERB του Μπορίσοφ κέρδισε στις εκλογές τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Βουλή, αλλά είναι μακριά από το να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας περίπου το 26,2% των ψήφων.

Στην εξουσία από το 2009, ο 61χρονος Μπορίσοφ, έχει εκσυγχρονίσει το φθαρμένο οδικό δίκτυο της χώρας και έχει διατηρήσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της. Εντούτοις, έχει αποξενωθεί από ψηφοφόρους και πιθανούς συμμάχους που τον βλέπουν ως υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισχύος των ολίγων στο φτωχότερο και πιο διεφθαρμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: cnn.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...