Βουλγαρία: Στην απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών προχωρά η Σόφια

Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρίας - Σόφια
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Βουλγαρίας – Σόφια / Πηγή: mfa.bg

Η Βουλγαρία θα απελάσει 70 μέλη της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ.

«Η Βουλγαρία πρόκειται να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες (…) Οι υπηρεσίες μας τους έχουν ταυτοποιήσει ως άτομα που εργάζονταν ενάντια στα συμφέροντά μας», είπε σε δημοσιογράφους.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στη Βουλγαρία που απελαύνεται με μια κίνηση.

«Όλοι όσοι εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της Βουλγαρίας θα κληθούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αναμένουμε ένα αεροπλάνο 70 θέσεων να αναχωρήσει για τη Μόσχα», πρόσθεσε ο Πέτκοφ.

Αυτά τα άτομα που προσδιορίζονται ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια» πρέπει να φύγουν από την χώρα έως τις 3 Ιουλίου, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο γνωστοποίησε ότι κάλεσε σήμερα την πρέσβη της Ρωσίας στη Σόφια Ελεονόρα Μιτροφάνοβα για να την ενημερώσει για την απόφαση της Σόφιας.

Η Βουλγαρία, η οποία αναμένει από τη Ρωσία να κλείσει προσωρινά το γενικό της προξενείο στη Ρούσε, στη βόρεια Βουλγαρία, από την πλευρά της θα κλείσει προσωρινά το προξενείο της στη ρωσική πόλη Γεκατερίνμπουργκ (Ουράλια), διευκρινίζει το υπουργείο.

Η βαλκανική χώρα είχε ήδη απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες τον Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία, πιστός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης όταν την κυβερνούσαν κομμουνιστές, εξακολουθεί να διατηρεί στενούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αλλά μια σειρά από σκάνδαλα κατασκοπείας από το 2019 έχουν επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...