Βουλγαρία: Συμφωνία για σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης»

Η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ

Συμφωνία για τη συγκρότηση «σταθερής κυβέρνησης» στη Βουλγαρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιτεύχθηκε εκπρόσωποι του κεντροδεξιού κόμματος GERB, που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Απρίλη, καταλαμβάνοντας 69 από τις 240 έδρες) και της συμμαχίας WCC/BD.

Όπως δήλωσε η – προερχόμενη από το GERB – μέχρι πρόσφατα Ευρωπαία Επίτροπος 44χρονη Μαρίγια Γκαμπριέλ «κάναμε όλοι πολλές παραχωρήσεις ενώ έκανε λόγο για «λογική» που επικράτησε στην διάρκεια των σχετικών συνομιλιών.

Με βάση τη συμφωνία, θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού για εννιά μήνες ο 60χρονος ερευνητής Νικολάι Ντένκοφ, προερχόμενος από τη συμμαχία WCC/BD, που δήλωσε ότι «αναζητήσαμε να βρούμε μια λύση για να αποφύγουμε τον πραγματικό κίνδυνο νέων εκλογών».

Η Γκάμπριελ θα αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα αναλάβει πρωθυπουργός.

Στη συμμαχία WCC-DB (που ελέγχει 64 έδρες) πρωτοστατεί το μεταρρυθμιστικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (WCC) του Κ. Πετκόφ που ήταν πρωθυπουργός μέχρι πέρυσι, πριν η κυβέρνηση «πέσει» ύστερα από την υπερψήφιση πρότασης μομφής, με φόντο την όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία και συνολικά της κόντρας Δύσης – Ρωσίας, που αντανακλάται πολύμορφα και στα Βαλκάνια.

Ακόμα, συμμετέχει η συμμαχία διαφόρων κομμάτων «Δημοκρατική Βουλγαρία» που συγκυβερνώντας με το WCC ιεραρχούσε τη συνεργασία με ΕΕ-ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζοντας με αυστηρότερους τόνους την διατήρηση σχέσεων με τη Ρωσία και ασκώντας κριτική για τέτοιες προσεγγίσεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας (PSB) που τελικά αποχώρησε από τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...