Βουλγαρία: Την επίτροπο της ΕΕ πρότεινε ως υποψήφια για την πρωθυπουργία ο Μπορίσοφ

Η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Καινοτομίας και Πολιτισμού της ΕΕ, από τη Βουλγαρία
Φώτο Αρχείου / Η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Καινοτομίας και Πολιτισμού της ΕΕ, από τη Βουλγαρία

Την 43χρονη Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπο Καινοτομίας και Πολιτισμού της ΕΕ, πρότεινε ως υποψήφια για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας ο ηγέτης του κεντροδεξιού GERB Μπ. Μπορίσοφ, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να σχηματιστεί μια «σταθερή κυβέρνηση», με ευρωατλαντικό προσανατολισμό, μετά τις εκλογές του Απρίλη.

Το GERB ήρθε οριακά πρώτο στις εκλογές αλλά οι επαφές με το κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή», του πρώην πρωθυπουργού Κ. Πέτκοφ, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη Βουλγαρία από τον μαρασμό» και εξέφρασε την προσδοκία του ότι υπό την Γκάμπριελ – ένα δοκιμασμένο στέλεχος της Κομισιόν – είναι πιθανό να συνεργαστούν οι «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις.

Οι σχετικές διεργασίες εντείνονται ενώ το βουλγαρικό κεφάλαιο επιδιώκει να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, την ίδια ώρα που οξύνονται ενδοαστικές αντιθέσεις, σε άμεση σύνδεση με τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους και στα Βαλκάνια. Οι αντιθέσεις αυτές, άλλωστε, επέδρασαν τόσο στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Πέτκοφ όσο και στις «δυσκολίες» που εκφράζονται στα τρέχοντα παζάρια.

Προχτές ο Στ. Ποπντότσεφ, αντιπρόεδρος της Ενωσης Βουλγάρων Βιομηχάνων, χαρακτήρισε «βασικές προτεραιότητες» για τις βουλγάρικες επιχειρήσεις την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, καθώς αυτό θα διευκολύνει τις συνθήκες για τις βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, να ενισχυθεί η επενδυτική τους δραστηριότητα κ.λπ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...